1. vorige
  2. volgende

Vraagtekens bij productie cassavepap IAP/Melkcentrale

Minister Soeresh Algoe van LVV met de Kokori instant cassavepap op de beurs, in de stand van Wi! Uma Fu Sranan. Wi! Uma Fu Sranan, de eerste vrouwen agro coöperatie in Suriname, is onaangenaam getroffen door de productie van cassave ontbijtpap voor het Bureau Voeding Naschoolse Opvang en Begeleiding. De eerste levering van de Melkcentrale Paramaribo, geproduceerd samen met Innovative Agro-Processing Industries (IAP NV), vindt vandaag plaats op verschillende scholen in Suriname. Bij deze organisatie zijn er veel vraagtekens over deze kwestie. Deze ontwikkeling is ook besproken met de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, waar de organisatie lid van is.

Deze coöperatieve vereniging heeft als doel het verbeteren van de levensstandaard van vrouwelijke agro producenten in voornamelijk de rurale gebieden van Suriname. Diverse agro vrouwen, vanaf planters tot verwerkers, hebben zich gebundeld in deze coöperatieve vereniging om mee te helpen aan de ontwikkeling van de agrarische sector. De organisatie timmert al geruime tijd aan de weg. "Wij hebben tijdens de Caribbean week of Agriculture, gehouden in Suriname in oktober jongstleden, onze Kokori instant cassavepap geproduceerd door SURIVIT in samenwerking met de vrouwen van de Agro Cooperatie Wi! Uma Fu Sranan, gelaunched. In april stonden we wederom op de Made in Suriname beurs, waar ook de vicepresident zijn bewondering heeft uitgesproken en tevens riep ”waarom weten we hier niets van? Dit moeten we subsidiëren”, deelt Tania Lieuw-A-Soe, voorzitter van Wi! Uma Fu Sranan, mee aan Starnieuws.

De organisatie reageerde zeer verbaasd op een bericht waarin aangekondigd wordt dat IAP samen met de Melkcentrale, cassavepap zal leveren voor naschoolse opvang. Volgens een mededeling van IAP en de Melkcentrale is in mei een samenwerking met elkaar aangegaan. "Waar zijn we in God’s naam mee bezig in dit land. Willen we daadwerkelijk de lokale producenten helpen en de productie stimuleren of liggen we gewoon op de loer voor ideeën? Was IAP niet uit de grond gestampt met een gigantische creditline uit China om cassavemeel te produceren voor de export, zodat er inkomsten uit het buitenland gegenereerd konden worden voor Suriname? Totale verwarring is er bij ons ontstaan, niet gesproken over ergernis. Moeten we bang zijn om te produceren met de schaarse middelen die we hebben, omdat mensen met meer invloed en geld ons in no time uit de markt wippen en ons met de vloer gelijk maken?", verzucht Lieuw-A-Soe.

Stem laten horen
De organisatie is zich er van bewust dat deze reactie haar niet in dank zal worden afgenomen, maar hetzij zo. "1,5 jaar investeren met alle kleine beetjes die je bezit, zonder je hand open te houden voor de overheid of de bank te bedelen voor een lening, is niet niets. Zie daar de reden om onze stem te laten horen. We hopen van harte dat dit bericht ook de president bereikt, want hij heeft ons opgeroepen tot meer productie en ondernemerschap, dus zijn wij er haast van overtuigd dat hij niet op de hoogte is van dit soort praktijken", zegt de voorzitter van de organisatie.

"Wij en nog vele anderen hebben de stand van IAP bezocht op de beurs. Ja hoor, stond er parmantig een freezer met schoon gemaakte cassave verpakt in plastic, cassave frites en ga zo maar door. En als je de jongeman in de stand vroeg waar die producten te verkrijgen zijn, wist hij je te vertellen dat IAP er mee bezig is. Bezig waarmee? Bezig de kleine producenten uit de markt te slaan. Iedereen die de supermarkt weleens bezoekt, weet dat deze producten reeds te verkrijgen zijn, geproduceerd door kleine lokale producenten. Waar staat die 'Innovatie' van IAP eigenlijk voor? Dit is ronduit schandelijk. Hoelang zal dit zo doorgaan en is IAP van plan om alles op het gebied van cassave te gaan produceren? In dat geval dan kunnen we met z’n allen stoppen met de kleine producties, want we zullen er toch niet tegen kunnen concurreren. Heeft IAP zo meteen ook cassavebrood? en cassave crackers? We horen het graag", zegt Lieuw-A-Soe uit de grond van haar hart.
  1. iap 9
  2. suriname 6
  3. organisatie 6
  4. agro 5
  5. cassave 5