1. vorige
  2. volgende

Naambord plein 10 oktober 1760 vernield

Onverlaten hebben weer vernielingen aangericht aan het plein van de stichting Stichting 10 oktober 1760. Dit keer moest het naambord eraan geloven. Het is vernield en van zijn plaats gehaald.

Vier jaar geleden is het herdenkingsteken gerenoveerd en toeristvriendelijk gemaakt voor bezoekers. Dit jaar gedenken marrons dat het 254 jaar geleden is dat er vrede is gesloten tussen hen en de slavenhouders in Suriname. “Mentale slavernij is een vorm die nog heden ten dage te zien en voelbaar is binnen onze samenleving,” zegt de stichting 10 oktober 1760.

Het logistieke team van de stichting is in voorbereiding naar de herdenking op 10 oktober bezig geweest met de omgeving rondom het plein. Het is op die inspectietocht dat hij ontdekte dat het naambord was verwijderd en vernietigd. “Een zeer onaangename verrassing. Het is een trend die niet alleen naamborden, maar ook gebouwen moeten doorstaan. Gebouwen worden volop met posters beplakt en met amorele teksten bespoten,” merkt de stichting op.

Stichtingsvoorzitter Leo Atomang reageert op de vernieling door te verwijzen naar het motto van 2013, “zelfrespect begint bij ‘Sabi yu seefie.” Hij zegt dat de stichting het naambord weer zal bevestigen met betere veiligheidsingrepen.

  1. stichting 6
  2. oktober 3
  3. naambord 3
  4. jaar 3
  5. plein 2