1. vorige
  2. volgende

Inheemse gemeenschap Galibi vraagt bescherming

PARAMARIBO, 24 jun – De Inheemse gemeenschap Galibi, in Marowijne, heeft bescherming van de regering gevraagd tegen criminaliteit. Volgens dorpshoofd Ramses Kajoeramari dreigt de gemeenschap overspoeld te worden door invloeden van buitenaf.

Dronken vissers komen er heibel maken. Zeepiraten en stropers doen de dichtbij de monding van de Marowijne rivier gelegen gemeenschap steeds vaker aan. Het nabijgelegen legstrand voor zeeschildpadden wordt kaal gestroopt. “Wij kunnen er niets tegen doen. Vissers leggen voor onze kust aan als ze motorpech hebben. Je wil als mens hulp bieden en dat kan je soms duur te staan komen”, zegt Ramses Kajoeramari. De vissers kunnen ordinaire zeepiraten zijn.

Als het echt vissers zijn, zorgen die vaak voor overlast. Er wordt alcohol genuttigd en dan ruzie gemaakt. De vrij afgelegen gemeenschap moet bij calamiteiten hulp krijgen van de politie van Albina. Dit leidt niet zelden tot weer andere vervelende omstandigheden. Minister Edward Belfort van Justitie & Politie heeft beloofd een politiepost in de omgeving te plaatsen. Hij wil wel dat de politie niet gehinderd wordt als er moet worden opgetreden.

  1. gemeenschap 4
  2. vissers 4
  3. politie 3
  4. marowijne 2
  5. ramses 2