1. vorige
  2. volgende

Brazilianen rekenen op wereldbeker

Voor de Brazilianen was het feest begonnen vóór de wedstrijd Brazilië-Kameroen was afgelopen. Op het Marajo Terras & Zwembad, het officieuze ‘hoofdkwartier van Brazilië’ in Paramaribo-noord werd de wedstrijd maandag al zingend, juichend dansend en drinkend gevolgd. De ‘wereldbeker’ ging bij elk doelpunt de lucht in. Brazilië heeft met 4 tegen 1 gewonnen van Kameroen. Na de wedstrijd gingen alle remmen los en veranderde de plaats in een heuse discotheek compleet met dj en danseressen. De Brazilianen rekenen er op dat de wereldbeker van Europa naar Zuid-Amerika komt.

In ’t Vat, waar er heel veel Oranjefans aanwezig waren, ging het, op de luide Brasjon’s na, wat nuchterder aan toe. Blazend op vuvuzelas melde ‘Neymar’ zich aan: haast alle supporters van Brazilië, zowel individuen als gezinnen, waren gestoken in de nummer tien van de sterspeler. In het begin hield een grote groep Surinaamse Oranjefans zich op de vlakte, maar gilden van blijdschap ook mee bij het eerste doelpunt. Het tegendoelpunt van Kameroen werd door ‘Neymar’ minachtend afgewuifd. “Ach…pft. Brasil!”

Op Marajo was het een en al feest. De uitzending werd rechtstreeks uit Brazilië in het Portugees gevolgd op een reuzenscherm. De beelden waren een paar seconden sneller dan de uitzending van de STVS die ook te zien was op een kleinere televisie pal naast het reuzenscherm. De vertraging maakte de feestgangers niks uit. De Braziliaanse vrouwen waren hier de gangmakers. De drank vloeide rijkelijk, de Braziliaanse vlag werd zelfverzekerd gezwaaid en de vuvuzelas werden constant geblazen. Surinamers en Brazilianen floten samen de wedstrijd af om het feest ‘officieel’ in te luiden. “Brasil, Brasil, Brasil!” Zaterdag ontmoet Brazilië in de achtste finale Chili.

René Gompers
  1. brazilie 6
  2. wedstrijd 4
  3. brasil 4
  4. brazilianen 3
  5. feest 3