1. vorige
  2. volgende

En nu zitten we in een echte Gordiaanse knoop

En nu zitten we in een echte Gordiaanse knoop. Althans dat denk ik. Eén van die problemen die zo complex is dat je niet weet waar je moet beginnen met oplossen. In elk geval, ik kom er niet uit. Zo worstel ik met de vraag of Desi Bouterse nou een parlementaire coup heeft gepleegd, zoals een jurist aanhaalde, of als hij een aanslag op de constitutie heeft verijdeld zoals een andere jurist meent te weten.  

Was zijn optreden rechtmatig, wanneer niet in de wet staat aangegeven dat hij ook het recht heeft de door hem benoemde fungerend parlementsvoorzitter weer te ontheffen? Of heeft hij terecht ingegrepen in een situatie waarbij die voorzitter dreigde ons allemaal in een constitutioneel bos te jagen van twee weken zonder wetgevende macht?

Aansluitend hierop vraag ik mij af wat Paul Somohardjo zo moest doen dat hij de datum voor de assembleevergadering van vandaag niet kon halen. Lijkt me dat hij slechts moest toezien dat de schoonmaakploeg op tijd klaar was om op tijd zowel binnen als buiten alles netjes te krijgen. Meer viel er niet te doen. De griffie had het allemaal al voorbereid. Maar wie een hond in dit geval twee wil slaan, vindt makkelijk een stok: Somo wist niets van de uitnodigingsbrieven en dus trok hij de uitnodiging aan Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan terug. Als dat van die brieven zo'n principiele kwestie was, vraag ik mij af waarom Somo niet alle uitnodigingen introk en opnieuw nu door hem gesanctioneerd de deur deed uitgaan.

Een andere vraag waar ik mee worstel is hoeveel waarde ik nu achteraf nog moet hechten aan de 'constructieve' houding van zowel het NDP-kamp als de oppositie, als blijkt dat achter de schermen de messen allang werden geslepen. Het begon aan de oppervlakte nog zo mooi met het respect dat de 'winnende' partij had voor de stemmen waarop de 'verliezende' partijen op steunden. En het respect dat de verliezende partijen hadden voor de winnaar. Maar mede dankzij de regisseur van de STVS blijkt niets minder waar te zijn. Want tussen de live-uitzendingen van het bedanken van Somohardjo en het beëdigen van Ro Hooghart als nieuwe fungerend parlementsvoorzitter trokken presentator Limbo en gast André Misikaba in 'Info Act' mijn laatste twijfels weg. Misikaba maakte er geen geheim van dat de draaiboeken al klaar lagen. Dat er al vroeg werd geanticipeerd op zetten die Somohardjo zou kunnen plegen. Waarvan op dezelfde avond acte. Constructief?

Dat alles gevraagd hebbende, heb ik nog een vraag. En dat is hoe de vergadering van vandaag zal verlopen. Gisteren lieten oppositieleiders, die als één man achter Somo staan, niet het achterste van hun tong zien over hoe zij zich zullen opstellen. Op de valreep meldde Somo zelf nog dat hij geen confrontatie wil en zich terug wil trekken. Nu nog de vraag of de oppositie zich zal laten installeren door een 'illegale' voorzitter en daarmee accepteert dat het hele college 'illegaal' is, of als zij zich niet zullen laten installeren en daarmee wij een half en illegaal college krijgen voorgeschoteld. Linksom of rechtsom lijkt het mij dat op al mijn vragen slechts één antwoord onomstotelijk is: dat de Gordiaanse knoop die onze constitutie veroorzaakt er vandaag zeker een paar nieuwe slagen bij krijgt.-.
  1. vraag 6
  2. somo 4
  3. somohardjo 3
  4. vandaag 3
  5. gordiaanse 2