1. vorige
  2. volgende

Het Franse hof van cassatie heeft woensdag bepaald dat het het ontslag van een

PARIJS - Het Franse hof van cassatie heeft woensdag bepaald dat het het ontslag van een medewerker van een school vanwege het dragen van een hoofddoek terecht is. De rechter bevestigde daarmee de uitspraak van een lagere rechtbank die eerder al oordeelde dat het ontslag rechtmatig was. Met de beslissing van het hof komt een einde aan een juridische strijd die al zes jaar duurt. 

De kwestie baarde veel opzien in de media. Sinds 2004 is het in Frankrijk verboden om op een school een hoofddoek te dragen. In 2010 werd een wet aangenomen die het verbiedt om gezichtsbedekkende kleding in het openbaar te dragen.

Sommige bedrijven willen nu dat het verbod op een hoofddoek ook gaat gelden voor de werkplek. Het hof van cassatie heeft echter duidelijk gemaakt dat het principe van secularisme, waar het verbod uit voortspruit, niet zomaar kan worden toegepast op de private sector. Dat de vrouw geen hoofddoek mocht dragen op de school is volgens de rechter 'gerechtigd vanwege de aard van haar taken'. (AP)

 
  1. dragen 4
  2. hoofddoek 4
  3. hof 3
  4. school 3
  5. cassatie 2