1. vorige
  2. volgende

De hoeveelheid cocaïne die via het Caribisch Gebied naar de VS wordt gesmokkeld

PARAMARIBO - De hoeveelheid cocaïne die via het Caribisch Gebied naar de VS wordt gesmokkeld is de afgelopen drie jaar meer dan verdrievoudigd. Dat kwam dinsdag naar voren tijdens een teleconferentie van William Brownfield, onderdirecteur bij het State Department belast met de bestrijding van internationale drugshandel. Aan deze persconferentie hebben journalisten in Suriname, St. Lucia, Trinidad en Tobago, Jamaica, Dominicaanse Republiek en de VS deelgenomen. 

Brownfield deelde mee dat in 2011 nog maar 5 procent van alle cocaïne die de VS bereikte via de regio werd vervoerd. Nu is het percentage gestegen naar zestien, wat neerkomt op ruim 47 ton. Opvallend is dat terwijl de drugsconsumptie in de VS de afgelopen zeven jaar met 40 procent is afgenomen, de smokkel van het spul richting de VS juist is toegenomen. De belangrijkste doorvoerhavens zijn momenteel de Dominicaanse Republiek en Haïti. De drugs worden via Colombia en Venezuela aangevoerd en met speedboten overgebracht.

De VS doet er alles aan om de internationale drugssmokkel via de regio aan te pakken, liet de Buza-functionaris weten. De voorbije jaren zijn in twaalf Caribische landen, waaronder Suriname, geautomatiseerde vingerafdruk identificatiesystemen opgezet. Veertien landen zijn met medefinanciering van Canada aangesloten op het regionale netwerk.

Brownfield hoopt dat Caribische landen meer informatie met elkaar zullen delen zodat criminelen minder beweegruimte krijgen in de regio. De stijging van vuurwapengerelateerde misdrijven in de regio is volgens hem onlosmakelijk verbonden met de drugssmokkel. 
  1. regio 4
  2. brownfield 3
  3. landen 3
  4. cocaine 2
  5. jaar 2