1. vorige
  2. volgende

Deskundigen verwachten meer gevallen van Chikungunya

Er kunnen nog meer gevallen van Chikungunya verwacht worden in Suriname. Dit voorspelt James Hospidales, hoofd van de Caribbean Public Health Agency (Carpha). “Chikungunya is net als dengue, maar erger. Veel mensen zijn al immuun tegen dengue. Chikungunya is een nieuw virus. Daar is geen weerstand tegen” geeft Hospidales aan. “Iedereen kan ziek worden.” Het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) hield woensdagmiddag een persconferentie over het virus. Suriname telt momenteel zeventien geregistreerde gevallen van Chikungunya.

Chikungunya is ontdekt in 1952 in Afrika. Chikungunya betekent ‘wat omhoog buigt’, het virus werd zo genoemd door de houding van besmette personen. Symptomen zijn hoofdpijn, jicht, gewrichtspijnen en hoge koorts. Jicht en de gewrichtspijnen kunnen ook na de genezing nog jaren gevoeld worden. Het virus wordt verspreid door de dezelfde muskiet die dengue op de mens overbrengt. In december 2013 dook het virus op in het Caribisch gebied, op Sint Maarten. Het was tevens de eerste keer dat de ziekte in het westelijk halfrond werd geconstateerd. Tot nu toe zijn in 24 landen duizenden gevallen geregistreerd deelt Hospidales mee. “De laatste gevallen komen uit Suriname.”

Het eerste geval in Suriname deed zich in de eerste week van juni voor. Een man werd na vakantie op Sint Maarten met hevige pijn opgenomen en bloedtesten hebben Chikungunya uitgewezen. Een week later meldde zich een vrouw die daarvoor op bezoek geweest was in Guyana, met dezelfde klachten aan maar bij haar was er geen opname noodzakelijk deelt Maureen Wijngaarde-Van Dijk, waarnemend directeur van het BOG mee. “Van de vijftien nieuwe gevallen zijn twee personen familie van de man bij wie als eerste de ziekte werd ontdekt. Zij vallen nog onder de categorie ‘geïmporteerde ziekte’. De dertien anderen hebben lokaal de ziekte opgelopen.”

De samenleving wordt op het hart gedrukt om zoveel mogelijk de broedplaatsen op te ruimen. Overal waar water in stil kan zitten moet opgeruimd worden. “Dit is geen muskiet die alleen ’s avonds aanwezig is”, maakt Gustavo Bretas van de Pan American Health Organization (PAHO) duidelijk. “De muskiet is overdag actief. Als je muskieten in huis hebt overdag betekent het dat er broedplaatsen in de buurt zijn. Het beste is als je dagelijks je huis en erf inspecteert. Als we ons zelf beschermen beschermen we iedereen.”

René Gompers
  1. chikungunya 7
  2. gevallen 5
  3. virus 5
  4. suriname 4
  5. ziekte 4