1. vorige
  2. volgende

Klopjacht op voortvluchtige drugsbaron Joaquin Guzman

In de doucheruimte van de cel van Guzman is een tunnel gevonden. (Foto: Reuters) Veiligheidstroepen in Mexico zijn op zoek naar één van 's werelds meest notoire drugsbaronnen, Joaquin 'Chapo' Guzman. Hij is zaterdag ontsnapt uit een streng beveiligde gevangenis. Het is zijn tweede ontsnapping uit een zwaar bewaakte gevangenis.

Helikopters cirkelen boven de Altiplano gevangenis, 90 km ten westen van Mexico City. Vluchten van de nabijgelegen luchthaven Toluca zijn opgeschort. Guzman is gevlucht via een 1,5 km lange tunnel nadat hij 17 maanden in de gevangenis had gezeten.

In 2001 zag Guzman kans uit te breken uit de Puente Grande gevangenis. Hij heeft verborgen in een wasserette kar de gevangenis verlaten nadat hij ambtenaren had omgekocht. Gedurende 13 jaar was hij op de vlucht alvorens hij in februari 2014 opnieuw werd gearresteerd. Zijn gevangenneming werd gezien als een coup tegen president Enrique Pena Nieto.

Tunnel doucheruimte
Tientallen gevangenisbewakers worden ondervraagd, met inbegrip van de directeur van de Altiplano gevangenis, in een poging om uit te vinden hoe de drugsbaron deze keer kon ontsnappen. De Altiplano herbergt een paar zware criminelen. Videobeelden toonden dat Guzman de douche in zijn cel inging, zei commissaris Monte Alejandro Rubido van de Nationale Veiligheid. Toen hij niet eruit kwam, zijn bewakers zijn cel gaan doorzoeken en vonden een gat in de doucheruimte en een tunnel die leidt naar een gebouw buiten de gevangenis. Het gebouw waar de tunnel eindigt, is omgeven door velden.

De tunnel – 1.7 meter bij 70 cm – heeft Guzman, bekend als El Chapo of Shorty, de mogelijkheid gegeven comfortabel rechtop te lopen. Er is ventilatie en verlichting. Bewakers hebben ook een motorfiets gevonden die volgens hen werd gebruikt om het vuil naar buiten te transporteren. In het gebouw hebben de ambtenaren een bed en een keuken gevonden, wat suggereert dat de tunnelgravers dagen hebben doorgebracht in de ruimte.

Buren vertelden lokale media dat het gebouw heel snel binnen een jaar door een groep werknemers is opgezet. In het gebouw heeft de politie kleding en een fornuis gevonden. Een buurman vertelde verslaggevers dat hij zaterdagavond een helikopter hoorde overvliegen. Het is echter niet duidelijk of die werd gebruikt bij Guzmans ontsnapping of voor de zoektocht door veiligheidstroepen.

De ontsnapping van Guzman is een ernstige klap voor president Pena Nieto, die het "een belediging van de staat" heeft genoemd. Kort na Guzmans arrestatie vorig jaar, zei de president dat een andere ontsnapping "onvergeeflijk" zou zijn. Hij zei dat hij ervan overtuigd was dat de veiligheidsdiensten "de kracht en de vastberadenheid hadden om deze crimineel opnieuw te pakken."

Grenstroepen van buurland Guatemala in het zuiden van Mexico, zijn ook op verhoogde waakzaamheid gezet. In 1993 is Guzman daar gevangen. De autoriteiten richten zich ook op zijn thuisstaat Sinaloa, waar hij het kartel met dezelfde naam beheerde. Al hoewel het Sinaloa kartel in de afgelopen jaren terrein heeft verloren aan rivaliserende kartels, blijft het een van de meest invloedrijke drugshandelsorganisaties in de wereld. Guzmans persoonlijk fortuin wordt geschat op US$ 1 miljard.

  1. guzman 8
  2. gevangenis 8
  3. tunnel 6
  4. gebouw 5
  5. gevonden 4