1. vorige
  2. volgende

De zeventigjarige E

PARAMARIBO - De zeventigjarige E.C. die op zijn sterfdag 17 juni een worst nuttigde, overleed als gevolg van een hartinfarct. Dat de man een voedselvergiftiging opliep nadat hij een bloedworst had geconsumeerd van een slagerij aan de Kwattaweg, berust niet op waarheid. Dat bleek na obductie van het lichaam van de overledene. 

De publiciteitsdienst van de politie bevestigt het onderzoeksresultaat. "Het is gebleken dat er niks met de worst mis was dat de dood van de man als gevolg kon hebben gehad", zegt inspecteur Humphrey Naarden aanvullend.

Ondanks de uitkomst van het onderzoek, waarschuwt voedseltechnoloog Ricky Stutgard desgevraagd dat onder andere worst extra gevoelig is voor schadelijke bacteriën. "Het is gehakt vlees, bevat veel eiwitten en in combinatie met dat water kunnen de bacteriën zich sneller verspreiden." In het geval voorbereid warm voedsel niet op de juiste temperatuur wordt gehouden dan moet het om de twee uren worden opgewarmd of tijdig in de koelkast bewaard worden onder de juiste temperatuur. "Het is niet goed om bijvoorbeeld die nasi goreng in de warung langdurig op kamertemperatuur in de vitrinekast te laten."

Bij een voedselvergiftiging ontstaan de klachten meestal acht uren na de besmetting. In dat geval komen er gifstoffen in het bloed van de consument terecht. Bij een voedselinfectie neemt het ongeveer vier uren in beslag voordat de bacteriën zijn gegroeid en van zich laten horen. "Bacteriën gaan bij het opwarmen dood, maar gifstoffen blijven nog altijd aanwezig in het voedsel."
  1. bacterien 4
  2. worst 3
  3. uren 3
  4. gevolg 2
  5. man 2