1. vorige
  2. volgende

Ondanks zijn verwevenheid is het Jodendom in Suriname vrijwel naar de achtergrond

PARAMARIBO - Ondanks zijn verwevenheid is het Jodendom in Suriname vrijwel naar de achtergrond verdwenen. “Veel Surinamers slaan zich op de borst over de synagoge naast de moskee, maar daar blijft het meestal bij”, zegt Cathrin Jüdell, voorzitter van de stichting ‘375 jaar Jodendom in Suriname’. De viering hiervan, in oktober, moet hierin verandering brengen. 

"Aan welke Surinaamse boom je ook schudt, er valt een jood uit", zegt medebestuurslid Don Visbeen. Dat er desondanks weinig is bekend over het Jodendom, geeft hij de volgende verklaring: "De joden in Suriname zijn volledig opgegaan in het Surinamer-zijn en zijn daar ook trots op."

Halverwege 1639 kwamen de eerste joden zich hier vestigen. Dat zal worden gevierd met een week aan festiviteiten, van 20 tot en met 26 oktober. "Crème de la crème wordt de herdenkingsdienst op Jodesavanne bij de ruïne van de synagoge", zegt Jüdell. "Sinds de grote brand in 1832 is daar nooit meer een dienst geweest. Het is om onze voorouders te vereren."

Het is ook een 'uniek moment' om een Holocaustmonument op te richten voor vermoorde Surinaamse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de website 'jewsinsuriname.com' is een link naar de namen van deze Surinamers, met geboortedatum, overlijdensdatum en welk concentratiekamp.

Maar er zal niet alleen sari zijn. Over de laatste dag zegt Jüdell: "In avonduren willen we eindigen op de pier van Torarica en dan gaan we echt op zijn Surinaams dansen met verschillende lokale bandjes en, speciaal voor onze buitenlandse gasten, een ala kondre dron."

Lees het uitgebreide verslag in onze weekendbijlage.
  1. zegt 4
  2. jodendom 3
  3. suriname 3
  4. judell 3
  5. joden 3