1. vorige
  2. volgende

Er moet een diepgaand onderzoek komen naar de lonen in Suriname

PARAMARIBO - Er moet een diepgaand onderzoek komen naar de lonen in Suriname, zowel bij de overheid als in de particuliere sector. Op basis daarvan zouden maatregelen getroffen moeten worden om de loonverhoudingen te herstellen en koopkrachtversterking te realiseren. Dit zegt Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO). De organisatie staat niet te springen om loonsverhoging voor ambtenaren nu president Desi Bouterse een somber toekomstig economisch plaatje heeft geschetst. 

De CLO-voorzitter stelt dat bij elke traditionele loonronde de groep van laagst verdienende personen de dupe wordt. Hij blijft erbij dat de problemen bij de uitvoering van het Functie Informatiesysteem bij de Overheid (Fiso) gecorrigeerd dienen te worden. Loonsverhogingen zonder dat de correcties zijn gepleegd, hebben geen enkele zin. "Als je koorts hebt, zoek je naar een kuur om beter te worden. Maar als je in de regen gaat lopen, wordt je zieker", zegt de vakbondsleider. Hij merkt op dat na het vertrek van minister Maurits Hassankhan bij Binnenlandse Zaken, er vanuit de regering geen enkele instructie meer is uitgegaan om de problemen omtrent Fiso op te lossen.

Vakbondsleiders zeiden zaterdag na een ontmoeting met de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank van Suriname dat werknemers niet de dupe moeten worden van versoberingsmaatregelen van de regering. Die moeten rechtvaardig zijn. De leiders van de onderwijsbonden zeiden te willen meewerken aan het beleid, maar vinden dat het akkoord over verbetering van de positie van onderwijsgevenden getekend moet worden door de regering. Aan dit akkoord is twee jaar onderhandeling voorafgegaan.
  1. regering 3
  2. suriname 2
  3. overheid 2
  4. zegt 2
  5. voorzitter 2