1. vorige
  2. volgende

Ellen Naarendorp: ‘Staatszorg is nodig omdat milieu van niemand is’

De publicaties, die naar aanleiding van het ‘Third International Congress on Biodiversity of the Guiana Shield’ zijn uitgekomen, zijn in ontvangst genomen door de donoren van het project. Daarnaast werd de oprichting van het International Society on Biodiversity of the Guiana Shield (IBG) Chapter Suriname opgericht. Dit alles vond plaats aan het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) op het universiteitscomplex van de Anton de Kom Universiteit (Adek).
De IBG is een internationaal genootschap voor biodiversiteit van het Guiana Shield, en is opgericht in 2010 met als doel het ontwikkelen en bevorderen van onderwijs en onderzoek in alle wetenschappelijke disciplines, zodat een ‘groene’ duurzame economische ontwikkeling in de gemeenschap kan plaatsvinden. Het is de bedoeling dat er in alle zes landen, die deel uitmaken van het Guiana Shield, een Chapter wordt opgericht welke nauw samenwerkt met de IBG. In de aanloop naar het Third Biodiversity Congress on the Guiana Shield in 2013 is er hard gewerkt aan de invulling van de taken van de IBG.

Eerder werden er al Chapters opgericht in Venezuela, Columbia en Brazilië en is een Chapter in Guyana in voorbereiding. De Surinaamse Chapter wordt gevormd door leden die op eigen titel toetreden. De potentiele leden zijn personen in Suriname die belang hebben bij het beschermen van en het ontwikkelen van een duurzaam beheerssysteem van biodiversiteit. De Chapter gaat een aanvulling zijn op de instanties, die nu al als een adviesorgaan fungeren richting de overheid, betreffende zaken die betrekking hebben op het milieu. ‘Staatszorg is nodig omdat milieu van niemand is.’ Zo liet Ellen Naarendorp weten in haar toespraak tijdens de uitreiking van de publicaties. ‘In alle ministeries is een onderdeel van milieu te vinden, welke verdeeld zijn door het Nimos. De International Development Bank (IDB) wilde in elk land, één milieu-instituut.’ De IBG Chapter Suriname levert hieraan een belangrijke toevoeging.

  1. chapter 6
  2. guiana 5
  3. shield 5
  4. ibg 5
  5. opgericht 4