1. vorige
  2. volgende

UNODC-delegatie voor trainingen in Suriname

De UNODC-delegatie op bezoek bij Mark Karg, national focal point (midden). Links Peter Timmermans en rechts Bob van den Berghe. En delegatie van de United Nations Organization on Drugs and Crime (UNODC) is in Suriname. Het gaat om een regulier trainings- en vormingsbezoek dat aan lokale Port Control Units (PCU) wordt afgelegd. Deze organisatie is sinds 2004 met haar Container Control Program (CCP) in meer dan 24 landen actief. Het doel van de PCU's is om op een effectieve manier controle op containers op de haven uit te voeren, om illegale drugshandel tegen te gaan, andere vormen van contrabande zoals falsificatie, wapenhandel, mensensmokkel en internationale georganiseerde misdaad.

Suriname heeft in augustus 2012 een overeenkomst getekend met de UNODC voor de vestiging van een PCU op de Nieuwe Haven. In de drie jaren zijn diverse successen geboekt, zegt Mark Karg, National Focal Point van de UNODC Suriname aan Starnieuws. Een partij van 350 kg yami, enkele flessen 'stroop' waarin vloeibare cocaïne was verwerkt, een alert naar Guyana voor een partij yami in een container, en een melding richting Afrika voor cocaïne in automotoren. Het Surinaamse team bestaat uit ambtenaren van Bureau Nationale Veiligheid (BNV), de Douane en de politie. Er wordt gewerkt onder supervisie en operationeel commando van het BNV, terwijl juridisch en opsporingstechnisch de richtlijnen van het Openbaar Ministerie komen.

De UNODC delegatie bestaat uit Bob van den Berghe, regionaal vertegenwoordiger voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, en Peter Timmermans van de World Customs Organization. Zij hebben de afgelopen dagen trainingen verzorgd aan de PCU. Er zijn ook gesprekken gevoerd met waarnemend Douanechef Ruben Mendonca, Amerikaanse ambassadeur Jay Anania en Karg. Met Mendonca is afgesproken dat de PCU binnenkort toegang krijgt tot het Asycuda World systeem. De Amerikaanse ambassadeur heeft een verslag van de activiteiten gekregen aangezien de VS een van de sponsors van het programma is. Met Karg is de verdere planning voor het jaar 2015 doorgenomen. De delegatie is tevreden over de verrichtingen van Suriname.

Drie leden van de PCU vertrekken in het najaar naar de havens van Antwerpen en Rotterdam voor een stage en om hun Europese collega’s de Caribische werkwijze en technieken bij te brengen als een soort uitwisseling van expertise. Er staat ook een veiligheidstraining op het programma begin 2016 welke in Paramaribo zal worden gehouden om de risico’s en gevaren van het programma bloot te leggen. “Het regionaal hoofdkwartier is zeer tevreden over onze PCU,” zegt Karg. “Het volgende land in onze regio waar er een PCU zal worden opgezet, is Cuba." UNODC tekent op 17 augustus in Havana een Memorandum of Understanding. Andere landen die reeds een PCU hebben zijn Dominicaanse Republiek, Guyana, Jamaica, Panama, Paraguay, Costa Rica, Guatemala en Ecuador.
  1. pcu 8
  2. unodc 6
  3. karg 5
  4. delegatie 4
  5. suriname 4