1. vorige
  2. volgende

De toezegging van president Desi Bouterse om in een vraaggesprek met columnist

PARAMARIBO - De toezegging van president Desi Bouterse om in een vraaggesprek met columnist Sandew Hira (Dew Baboeram) getuigenis te doen van de gebeurtenissen in de jaren tachtig, kan bij de nabestaanden van de Decembermoorden niet op sympathie rekenen. “Het is opnieuw een manoeuvre om de nabestaanden op het verkeerde been te zetten en de rechtstaat te doen wankelen”, aldus Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting 8 december 1982, maandag in een eerste reactie tegen de Ware Tijd.  

Hira heeft Bouterse via een open brief gevraagd om in een gesprek met hem te praten over de gebeurtenissen uit de jaren tachtig waar hij bij betrokken is geweest. Daarbij moet het niet alleen gaan over de Decembermoorden, maar ook de staatsgreep op 25 februari 1980, het bloedbad van Moiwana en de Binnenlandse Oorlog. Bouterse heeft hierop gezegd dat hij er als president van Suriname wil zijn voor anderen die pijn of verdriet hebben.  "Ik wil er zijn om deze problemen en emoties te helpen oplossen en/of te verlichten. Ook ik heb in mijn leven fouten gemaakt, meerdere zelfs, met steeds andere helingsprocessen", aldus een passage uit de brief die maandag op Starnieuws is gepubliceerd.

Oemrawsingh gelooft niet in de oprechtheid en geloofwaardigheid van Bouterse. Eerdere uitspraken dat de nabestaanden van de 8-decemberslachtoffers 'staatsvijanden' zijn en dat de vijftien vermoorde tegenstanders CIA-agenten zouden zijn geweest, brengen hem tot dit standpunt. "De enige plaats waar aan waarheidsvinding gedaan moet worden is de rechtszaal", aldus eens stellige Oemrawsingh.

Ook vindt hij dat Hira als individu niet voldoende 'autoriteit' heeft om een rol te spelen in deze gevoelige zaak. Dit in tegenstelling tot de groep van nabestaanden die veel meer mensen vertegenwoordigt al jaren bezig is om via de rechter aan waarheidsvinding te doen.
  1. bouterse 4
  2. nabestaanden 4
  3. hira 3
  4. jaren 3
  5. oemrawsingh 3