1. vorige
  2. volgende

Onder luid protest heeft een groep nazaten van tot slaafgemaakte Afrikanen dinsdag

AMSTERDAM - Onder luid protest heeft een groep nazaten van tot slaafgemaakte Afrikanen dinsdag geprobeerd de Nederlandse vicepremier Lodewijk Asscher het spreken onmogelijk te maken. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse herdenkingsceremonie in het Amsterdamse Oosterpark. 

Voor de demonstranten is Asscher de vertegenwoordiger van de Nederlandse regering. "Dezelfde regering die de zwarte gemeenschap respectloos behandelt, geen nationale herdenking wil, VN-verdragen naast zich neerlegt en zich niets aantrekt van de pijn en zorgen van de zwarte gemeenschap", stellen zij een verklaring vast.

De demonstranten willen niet langer dat de Nederlandse regering hun voorouders nog langer beledigt met loze woorden. "En al helemaal niet op de dag dat wij hun strijd en leed herdenken. Alleen een zwak volk laat zo'n vernedering toe. Wij zijn niet zwak", geven zij aan. De ongewone situatie zorgde er wel voor dat Asscher afstapte van zijn papieren speech. Hij greep de situatie aan om zich te verontschuldigen en zei begrip te hebben voor deze actie.

Asscher zei dat wetgeving alleen niet toereikend is om de achterstelling van de zwarte samenleving in Nederland te verbeteren. "Ik ben dankbaar dat mensen hun woede en emotie uiten. Je moet van je hart geen moordkuil maken. Jullie emotie en woede is de onze, als we realiseren dat er in Nederland nog steeds racisme en discriminatie is", reageerde Asscher.

Het protest vond plaats in bijzijn van VN-functionaris Verene Shepherd, voorzitter van de VN Working Group on People of African Descent. Shepherd liet vorig jaar een kritisch geluid horen over Zwarte Piet en praat deze dagen in Nederland over de nationale Sinterklaastraditie
  1. asscher 5
  2. zwarte 4
  3. nederlandse 3
  4. regering 3
  5. nederland 3