1. vorige
  2. volgende

Ambassadeur niet bij debat herstelbetalingen

PARAMARIBO, 29 mrt – De Nederlandse ambassadeur, Ernst Noorman, doet niet mee aan een publiek debat over herstelbetalingen. Noorman was uitgenodigd door de Nationale ReparatieCommissie Suriname, NRCS.

De bedoeling was dat de diplomaat een inleiding hield over herstelbetalingen. NRCS-voorzitter Armand Zunder zegt tegenover de Ware Tijd de indruk te hebben dat Noorman niet het risico wil lopen ‘zijn vingers te branden.’ Volgens de ambassade is het debat een Surinaamse aangelegenheid. “De reparatieagenda is een onderwerp waarover nog volop wordt gedebatteerd in Suriname en daarbuiten. In dat debat zullen we ons niet mengen”, zegt ambassadewoordvoerder Floor Nuiten.

Het debat heeft de vorm van een conferentie die gehouden wordt in de Palmentuin in het centrum van Paramaribo. De commissie speelt in op vierhonderd jaar commerciƫle betrekkingen tussen Nederland en Suriname. Het debat moet het bewustzijn vergroten rond het recht op herstelbetalingen.De betalingen moeten het leed compenseren dat geleden is tijdens de slavernij in Suriname. Volgens Zunder staat Nederland voor miljarden in het krijt bij Suriname.

  1. debat 5
  2. suriname 5
  3. noorman 3
  4. paramaribo 2
  5. herstelbetalingen 2