1. vorige
  2. volgende

Matuariërs willen niet dat er verdeeldheid ontstaat in hun stam door het

PARAMARIBO - Matuariërs willen niet dat er verdeeldheid ontstaat in hun stam door het gemeenschapbos. In bepaalde dorpen ontstaat ruzie, omdat de opbrengsten uit het bos niet voor de gemeenschap worden gebruikt. Uit voorzorg hebben ze zich daarom met alle bijeengekomen betrokkenen over de zaak gebogen op het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) maandag. 

"We willen uiteindelijk goede afspraken maken en die gaan we vastleggen om problemen te voorkomen", redeneert Gracia Emanuel, districtscommissaris van Boven-Saramacca (Matawaigebied). Behalve de dc namen ook vertegenwoordigers van tien dorpen van het Matawaigebied deel aan het gesprek met Tania Fonkel, onderdirecteur binnenland van RO. Ook RO-directeur Ifna Vrede en Guno Malone van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) zaten om de tafel.

Emanuel wijst erop dat granman Oscar Valentijn een stuk bos als gemeenschap heeft aangevraagd. "Er is niets fout daaraan, maar de opbrengsten moeten ten behoeve zijn van de gemeenschap. Dat is ook de bedoeling van de granman", onderstreept zij. Daarom vinden de betrokkenen het belangrijk dat onder meer de gelden goed worden beheerd. De financiën kunnen gestort worden in het districtsfonds. "Als mensen uit de gemeenschap met een goed projectvoorstel komen, kunnen we het geld hiervoor vrijmaken", merkt de dc op. Sommige kapiteins gebruiken de gelden voor eigen voordeel, en dat valt niet in goede aarde bij de dorpelingen, legt ze het veel voorkomende conflict uit.
  1. gemeenschap 4
  2. ontstaat 2
  3. dorpen 2
  4. opbrengsten 2
  5. bos 2