1. vorige
  2. volgende

Het aantal Surinaamse Nederlanders (Surineds) met zowel de Nederlandse als de

Den Haag - Het aantal Surinaamse Nederlanders (Surineds) met zowel de Nederlandse als de Surinaamse nationaliteit blijft toenemen. In 1998 hadden 11.007 Surineds deze dubbele nationaliteit. Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek de Ware Tijd heeft verstrekt, blijkt verder dat het aantal Surineds met de dubbele nationaliteit per 1 januari 2015 gegroeid is naar 17.687. In Nederland wonen 348.662 personen met een Surinaamse achtergrond.  

De Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland, heeft in juni in een arrest de Nederlandse nationaliteit toegekend aan een man die in april 2011 de Surinaamse nationaliteit kreeg. Hiermee heeft hij de Surinaamse en de Nederlandse nationaliteit. Advocaat Michael van Basten Batenburg die namens de Surinaamse Nederlander het proces voerde, vertelde de krant dat de uitspraak van de Hoge Raad belangrijk is voor geboren Surinamers die een dubbele nationaliteit belangerijk vinden. "Door deze uitspraak van de hoogste rechter verliezen Surinamers hun Nederlandse nationaliteit niet als zij voor een Surinaams paspoort kiezen, indien zij geboren zijn in Suriname danwel daar zijn opgegroeid. Het maakt niet uit dat Suriname voor 1975 in feite staatkundig nog niet bestond." De advocaat verwacht dat een groep in Nederland woonachtige Surinamers die voorheen bevreesd was de Nederlandse nationaliteit kwijt te raken als ze een Surinaams paspoort aan zouden vragen, die stap nu wel durft te zetten.

De Surinaams-Nederlandse advocaat Soerin Jankie, die veel weet over nationaliteitszaken tussen beide landen, zei dat enkele duizenden Surinaamse Nederlanders voor de dubbele nationaliteit in aanmerking komen. Jankie noemt de uitspraak van de Hoge Raad "verstrekkend" en verwacht dat duizenden hiervan gebruik zullen maken. 
  1. nationaliteit 10
  2. surinaamse 7
  3. nederlandse 6
  4. dubbele 4
  5. surineds 3