1. vorige
  2. volgende

Houtconcessionarissen en -exploitanten bij de Algemene Surinaamse Hout Unie

PARAMARIBO - Houtconcessionarissen en -exploitanten bij de Algemene Surinaamse Hout Unie (Ashu) zijn het beu om verlies te lijden. Een groep van ongeveer honderd ondernemers heeft de handen ineengeslagen om de deplorabele weg na de afslag bij Matta tot Pikin Saron aan te pakken. 

"Minstens dertig van mijn houtblokken zijn aangetast door houtboorders en andere zijn zwart geworden. Ze zijn niet meer bruikbaar", klaagt houtconcessionaris Henk Matoewie. Hij vermoedt dat de geleden schade ongeveer hetzelfde is bij de andere ruim honderd ondernemers. "Wij hebben allemaal voldaan aan onze betalingsverplichtingen bij de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht. Wij hebben geïnvesteerd in het hout en nu wil niemand het opkopen."

De weg is ongeveer vier maanden geleden afgesloten voor trucks die hout transporteren. Vanaf vorige week vrijdag is gestart met het egaliseren. Volgens Matoewie kunnen de herstelwerkzaamheden nog enkele dagen duren, voordat de weg volledig is aangepakt. "Het betreft een tussentijdse oplossing. We hopen dat de overheid komt met een structurele oplossing. De weg moet worden voorzien van een laag lateriet. Dat is langer dan tien jaar niet gebeurd." Matoewie spreekt de hoop uit dat het werk van de houtondernemers snel hervat kan worden, om de schade te beperken.
  1. hout 3
  2. matoewie 3
  3. ondernemers 2
  4. schade 2
  5. oplossing 2