1. vorige
  2. volgende

STVS wil structurele oplossing over uitzending WK-Voetbal

“Niet alle Horecabedrijven hebben gehoor gegeven aan onze oproep, maar we kunnen de Surinaamse samenleving niet benadelen”, zegt Chas Warning projectmanager uitzending exclusieve rechten bij de STVS. Er zijn geen televisiezenders die de wedstrijden live uitzenden, maar dit gebeurt wel bij een paar horecabedrijven.

Warning legt uit dat er criteria zijn vastgesteld voor horecabedrijven dat ze geen entree mogen innen, tijdens het live uitzenden van de wedstrijden. Op één of andere manier lijden we wel verlies, omdat er inbreuk wordt gemaakt op de rechten. We zijn nu in bespreking om te kijken hoe we dit zo gaandeweg gaan opvangen. Op dit moment is ’t Vat één van de uitbaters, die hele grote groepen oproept om te komen kijken naar de live-uitzendingen. Op zo een manier wordt er winst gemaakt. "We hebben nog geen gesprekken gevoerd, maar zullen op een geschikt moment met ze rond de tafel zitten. Inmiddels is er een algemene brief naar alle horecabedrijven gestuurd met het uiteenzetten van ons standpunt", zegt Warning aan Starnieuws. De STVS heeft ook een WK-dorp ingericht waar het publiek terecht kan.

“Wij hebben de officiële FIFA-regels en daarin is opgenomen wanneer, met hoeveel mensen en op welke manier je verplicht bent om te betalen voor het uitzenden van live WK-wedstrijden. Met de kleine hoeveelheid mensen in Suriname is het niet nodig om te betalen”, meent Jan van Charante, eigenaar van ’t Vat. Van Charante zegt ook dat er geen wetgeving is waarop Warning zich kan beroepen, omdat in Suriname iedereen vrij is om op elke willekeurige dag en op elk willekeurige uur televisieprogramma's uit te zenden. Er is geen 'kijk- en luister wetgeving'. “We betalen Telesur en direct tv om hun zaken uit te zenden, dus er moet eerst wetgeving komen waarop men zich kan beroepen er stappen kunnen worden ondernomen'.

’t Vat heeft de STVS maanden vόόr het WK Voetbal is begonnen, uitgenodigd om iets samen te doen, maar de leiding heeft niets van zich laten weten. “Op 1 juni werd er aan ons gezegd dat we US$ 5000 moeten betalen. We hebben ook een bedrijfsjurist en die regelt alles van ons. De FIFA geeft regels waaraan de STVS zich ook moet houden. We willen met eenieder samenwerken, maar je moet wel op tijd komen want nu is het al laat”, stelt Van Charante. Dit is het achtste WK dat ‘t Vat live uitzendt. Ook alle wedstrijden van Barcelona en Champions League worden uitgezonden.
De STVS is van plan om de rechten nog lang in haar bezit te hebben. Warning zegt dat er sowieso momenten zullen komen om te praten. De fouten uit het verleden zullen gecorrigeerd worden.

Zuleima Deugdzaam
  1. warning 5
  2. stvs 5
  3. live 5
  4. horecabedrijven 4
  5. zegt 4