1. vorige
  2. volgende

Inkomende Caricom-leider benadrukt eenheid organisatie

Caricom-leiders op de 35ste jaarvergadering zijn eraan herinnerd dat de individuele lidstaten van de regionale organisatie te klein en te kwetsbaar zijn om zich te handhaven in een veranderde mondiale omgeving. Inkomende Caricom-voorzitter, premier Gaston Browne van Antigua en Barbuda, heeft benadrukt dat er eenheid nodig is om op te kunnen treden tegen een internationale gemeenschap waarin de rijken en machtigen nationale voordeel behalen ‘zelfs ten koste van de armen en zwakkeren.’

"De vooruitzichten voor onze redding liggen vandaag in datzelfde praktische principe dat 49 jaar geleden drie leiders inspireerde om het idee van integratie in de Caribische Zee te laten drijven en dat krachtig is aangespoeld op al onze kusten om onze Caribische Gemeenschap van vandaag te maken," sprak Browne bij de opening van de vergadering dinsdagavond. De Caricom-top duurt drie dagen en wordt gehouden op Antigua en Barbuda.

President Desi Bouterse heeft zich op de top laten vertegenwoordigen door vicepresident Robert Ameerali. Ook de premiers van Dominica en St. Lucia waren afwezig bij de opening. Browne zei dat elk Caribische land blijft varen op de "dezelfde onzekere zee behalve dat wij nu worden geteisterd door economische, sociale, financiële en ecologische stormen die intenser zijn dan we ooit hebben meegemaakt en die onze overleving dreigen."

Belemmeringen
Hij is vastbesloten om ervoor te zorgen dat de Caribische mens overleeft, ondanks hij aan alle kanten onder druk wordt gezet door oneerlijke handel, sterk verminderde ontwikkelingshulp, grotere vraag naar dure regelgeving en handhaving in de financiële dienstverlening.

"Maar als geen van onze landen effectief voor zichzelf kan onderhandelen in deze internationale gemeenschap voor betere handelsovereenkomsten, schulden en toegang tot kapitaal, kan geen van onze landen op eigen houtje herstelbetalingen opeisen,” zei hij. De premier van Antigua en Barbuda heeft zichzelf verplicht om zich in te zetten tot het verkrijgen van gerechtigheid voor de slachtoffers van genocide, slavernij, slavenhandel en raciale apartheid.

Browne zei dat Caribische leiders 26 jaar geleden de ‘Grand Anse Declaration’ hebben aangenomen "als een middel om te reageren op de uitdagingen en kansen die de veranderingen in de wereldeconomie bieden.” Vijfentwintig jaar later is de gezamenlijke markt nog niet af en het werk van één economie is nog niet eens begonnen, stelde hij verder.

Voor het succes van de Caricom als integratiebeweging zijn een effectief bestuur en vrij verkeer cruciaal, zei Browne. “Laten we ons allen verbinden aan het wegnemen van alle belemmeringen voor het vrije verkeer en aan het versnellen van de versterking van het Caricom-secretariaat en voortgaan naar de gezamenlijke markt en economie.”

  1. caricom 5
  2. browne 5
  3. caribische 5
  4. leiders 3
  5. antigua 3