1. vorige
  2. volgende

Tropische storm Erika geselt Caribische eilanden

Een satellietfoto van donderdag toont de kracht van Erika. (Foto: Reuters/NOAA) Tropische storm Erika heeft Puerto Rico en de Maagdeneilanden vandaag zware regens en hevige winden gebracht. Erika beweegt zich over het Caribisch Gebied en lijkt op weg te zijn naar de Bahama's en Florida, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center.

In sommige gebieden wordt 30 cm regen verwacht, wat kan leiden tot levensbedreigende plotselinge overstromingen en modderstromen, voorspelt het in Miami gevestigde centrum. Op het bergachtige eiland Dominica worden verschillende mensen nog vermist nadat de regen gisteren aardverschuivingen teweeg bracht.

Erika, is de vijfde storm van het Atlantische orkaanseizoen. De verwachting was dat ze vandaag een draai zou maken naar het noordwesten nadat ze de Dominicaanse Republiek weken heeft gegeseld met regen. Erika kan de status van orkaan bereiken als ze maandag de oostkust van Florida bereikt.

Prognoses geven aan storm Erika de potentie heeft om uit te groeien tot de eerste orkaan die Florida zal aandoen sinds Wilma in oktober 2005. De storm kan tussen de 10 tot 20 cm regen, en zelfs tot 12 cm in sommige plaatsen, brengen over delen van de Benedenwindse Eilanden, de Maagdeneilanden, Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Turks- en Caicoseilanden, en de Bahama's.

Het Hurricane Center zegt dat de regen gepaard is gegaan met windsnelheden van ongeveer 85 km per uur. Premier Rooseveld Skerrit van Dominica heeft bekendgemaakt dat overvolle rivieren en aardverschuivingen verschillende wegen en bruggen op het eiland hebben weggespoeld. De Dominicaanse minister van Toerisme heeft foto’s en video’s geplaatst op de social media om de grootschalige overstromingen in de hoofdstad te tonen. Hij heeft iedereen aangespoord om binnen te blijven.

  1. erika 6
  2. regen 5
  3. storm 4
  4. florida 3
  5. dominicaanse 3