1. vorige
  2. volgende

Suriname krijgt nieuwe rating van Chinees kreditbureau

“Suriname krijgt op 22 juli een nieuwe beoordeling van Dagong Global Credit Rating Co”, deelde Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, mee tijdens de openingsreceptie van de ‘China-Suriname Trade and Investment Conference and Exhibition’. Investeerders en andere belangstellenden zijn namens de Staat Suriname en Dagong uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze bekendmaking in Beijng. Vorig jaar is Suriname met een BB+ beoordeeld door dit Chinees ratingsbureau.

Van 1 tot 7 juli vertoeft een Chinese handelsdelegatie in Suriname, die als ‘China Town’ deelneemt aan de United Business Beurs die vrijdagmiddag van start ging. “Suriname is een van China’s grootste handelspartners in de Caribische regio”, zegt ambassadeur Yang Zigang van de Volksrepubliek China. Ondanks de duizenden kilometers tussen Suriname en China, is het handelsvolume van 35 miljoen US dollars in 2003, gegroeid tot 200 miljoen US dollars in 2013. “Wij hebben besloten deze handelsbeurs te lanceren, om de bilaterale handel te bevorderen”. Zigang ziet deze participatie als “het slaan van een brug tussen ondernemers en zakenlieden in onze beide landen.”

De Chinese deelname in Paramaribo, is mogelijk gemaakt door het ministerie van Handel in China. Volgens Yingli Ma, de Economische en Commerciële consul van de Chinese ambassade, is er sprake van “een wederzijdse toenemende behoefte om een efficiënter platform te creëren voor samenwerking, communicatie en matchmaking”. Zij benadrukt dat de beursdeelname invulling moet geven aan deze behoefte, tegelijk een verdere verkenning van de mogelijkheden tot versterking van de economische banden in wederzijds voordeel, met als resultaat een win-win-samenwerking tussen de twee naties.

Investeren in Suriname
“Onze aanwezigheid demonstreert de bereidwilligheid in de toekomst aanwezig te zijn in Suriname”, zegt Que Chengxin, general manager van China Machinery Engineering Corporation (CMEC), namens de delegatieleden. Hij is ervan verzekerd dat meer Chinese ondernemingen waaronder zijn bedrijf, zullen investeren in Suriname. “We zullen onze technologie, hoge kwaliteitsproducten tegen schappelijke prijzen en goede service met ons meenemen.” De CMEC manager benadrukt dat er genoeg mogelijkheden zijn voor Surinaamse ondernemers om te investeren in China.

Suriname en China hebben in 1998 een handelsverdrag getekend en de Tacoba Forestry Company is de eerste Chinese onderneming geweest die zich in ons land heeft gevestigd. Volgens Zigang zijn er momenteel twintig grote Chinese ondernemingen actief in Suriname. Samen met de negen ondernemingen uit China, doen 14 gevestigde Chinese bedrijven in Suriname ook mee aan de United Business Beurs. Afgelopen week heeft de State Forestry Administration van China een bezoek gebracht aan ons land om zich te oriënteren in de houtindustries.
  1. suriname 14
  2. china 10
  3. chinese 7
  4. zigang 3
  5. investeren 3