1. vorige
  2. volgende

‘Peperduur dijkenplan Suriname onnodig’

PARAMARIBO, 19 mrt – Het peperdure plan voor de aanleg van dijken langs de Surinaamse kust is onnodig. Dit stelt hoogleraar Sieuwnath Naipal. Hoewel het er alles van heeft dat de regering wil doorzetten, heeft de hydroloog een waterdicht voorstel gereed.

Over het plan zijn de autoriteiten al lang en breed ingelicht. “Het afgelopen jaar is hierover gesproken en heb ik aangehaald welke mogelijkheden er zijn. Mijn voorstel is er één dat we ons eigen kunnen maken en dat een low cost no regret optie is”, zegt Naipal tegenover de Ware Tijd. Met het voorstel wordt het ecosysteem langs de kustlijn intact gehouden. Bovendien levert het ook nog aardig wat werkgelegenheid op.

Suriname hoeft het wiel niet weer uit te vinden. Zoals de kaarten nu liggen wordt politiek meer gedacht richting een gigantische dijk aanleggen. Maar dat kost veel geld en vergt ook nog veel randinfrastructuur. De vraag is of er geld voor is en of er fysieke ruimte beschikbaar is. Naipal denkt eerder aan het beplanten of herbeplanten van de kustlijn met mangrovebomen. Die bieden een natuurlijke wering. Het werk moet wel snel beginnen met het oog op de snelle klimaatveranderingen.

  1. naipal 3
  2. voorstel 3
  3. plan 2
  4. langs 2
  5. kustlijn 2