1. vorige
  2. volgende

Guatemalteekse president verliest onschendbaarheid

Demonstranten in Guatemala vragen om 105 stemmen om president Otto Perez Molina zijn onschendbaarheid te ontnemen. (Foto's: Reuters) President Otto Perez Molina van Guatemala is zijn onschendbaarheid kwijt. Een rechter heeft beslist dat Molina het land niet mag verlaten. Enkele uren daarvoor had het Congres ingestemd met de intrekking van de immuniteit van Molina met het oog op zijn vervolging.

Openbare aanklagers beschuldigen de president ervan het brein te zijn van de corruptie bij de douanediensten. Er zouden daarbij miljoenen dollars zijn weggemaakt. Molina, een 64-jarige gepensioneerde generaal, ontkent de aantijgingen. Het staatshoofd zijn mandaat loopt af in januari, maar ziet zich nu geconfronteerd met een rechtsproces. Een woordvoerder van Molina zegt dat de president respectvol zal zijn en zich zal neerleggen bij de beginselen van de rechtsstaat.

Alle leden die dinsdag in het Congres waren, hebben de opheffing van de immuniteit van het staatshoofd goedgekeurd. Onder de congresleden waren ook partijgenoten van de president. Een eerdere poging om zijn onschendbaarheid op te heffen vorige maand, was mislukt. Maar sindsdien zijn er meer details over het corruptieschandaal vrijgegeven, waardoor de roep om het aftreden van Molina luid klinkt. Maandag heeft president Molina geweigerd af te treden.

Onderzoekers beweren dat een aantal overheidsambtenaren een deel van de steekpenningen heeft ontvangen van bedrijven die de invoerrechten willen ontduiken. Vicepresident Roxana Baldetti en een reeks van topambtenaren waren gedwongen af te treden door dit schandaal. Baldetti is in de gevangenis in afwachting van haar proces. Zij zou miljoenen dollars aan steekpenningen hebben opgestreken.

Guatemala is de afgelopen maanden het toneel van anti-corruptie protesten. Aanvankelijk zouden zondag 6 september presidentsverkiezingen moeten worden gehouden in het land. Het reisverbod van Molina en het opheffen van zijn onschendbaarheid komen enkele dagen voor de verkiezingen. Sommige demonstranten hebben geëist dat de verkiezingen worden uitgesteld, maar overheidsfunctionarissen zeggen dat dat tegen de wet zou zijn. Molina kan derhalve volgens de grondwet niet opnieuw gaan voor een derde termijn.

  1. molina 10
  2. president 6
  3. onschendbaarheid 4
  4. guatemala 3
  5. demonstranten 2