1. vorige
  2. volgende

Nasa wil data met laserstralen terug naar aarde sturen


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil data die bijvoorbeeld satellieten verzamelen met laserstralen terug naar de aarde gaan sturen.

Dat hebben functionarissen van NASA aan Space.com laten weten.

Momenteel wordt data nog via radiogolven terug naar de aarde gestuurd. Dat is langzaam: het duurt 16 maanden voordat de NASA-wetenschappers alle data van New Horizons binnen hebben. New Horizons vloog op 16 juli vlak langs Pluto, maar het duurt dus nog tot januari 2017 voordat alle data binnen is.

“Het lasersysteem dat wij voor ogen hebben, heeft 40 keer zoveel bandbreedte”, vertelt het hoofd communicatietechnieken. “Dat betekent dat je heel Mars in Google Maps kunt zetten en in slechts 9 weken terug kunt sturen. Met radiogolven had dat 9 jaar gekost.”

Maan

Maar de lasers zouden ook goed van pas kunnen komen als er weer astronauten naar de maan – of nog verder weg – gaan. De techniek zou dan gebruikt kunnen worden om HD videos te versturen waarin bijvoorbeeld getoond wordt hoe een kapot stuk uitrusting gerepareerd moet worden. Vorig jaar lukte het NASA al om een kort filmpje bij wijze van test naar het ISS te sturen.

Tot nu toe is het NASA nog niet gelukt om een laser-connectie verder dan de maan te brengen. Maar de systemen om dat mogelijk te maken zijn in ontwikkeling en NASA heeft een bedrag van 30 miljoen in vooruitzicht gesteld voor een voorstel dat een lasercommunicatietechnologie wil testen op één van de Discovery-ruimtevaartuigen.(nu.nl)

  1. nasa 6
  2. data 4
  3. terug 3
  4. sturen 3
  5. maan 3