1. vorige
  2. volgende

Marrongroepen uit Suriname worden tijdens het Festival del Caribe op Cuba

SANTIAGO DE CUBA - Marrongroepen uit Suriname worden tijdens het Festival del Caribe op Cuba op verschillende manieren onderscheiden. Zij hebben een award ontvangen voor het levend houden van de Afrikaanse cultuur en het tot Caribisch gemeengoed maken daarvan. Daarnaast hebben dignitarissen in Los Hoyos de sleutel van die buurt ontvangen het afgelopen weekend. 

Er is voor de plechtigheid een speciale ceremonie gehouden, waarbij cultuurgroepen van zowel Suriname als Cuba optraden teneinde de broederschap te benadrukken. Uit Suriname gaf onder andere de vuurdansgroep Sabanafow een optreden. Ook cultureel attache Nadia Raveles van de Surinaamse ambassade droeg gedichten van haar Broer, Dobru, voor. Verder was vanuit Surinaamse zijde Henk Herrenberg bij de ceremonie aanwezig.

De overhandiging van de Sleutel van Los Hoyos had een extra dimensie doordat de buurt grote Cubaanse helden heeft voortgebracht. Naast Frank País, die op 22-jarige leeftijd werd vermoord, was Los Hoyos ook de buurt van de gebroeders Maceo, die een cruciale rol hebben gespeeld bij de onafhankelijkheid van Cuba.

País, ten tijde van zijn overlijden al een befaamde schilder, dichter en componist, heeft vanaf zijn vijftiende les op een basisschool gegeven om zijn moeder te ondersteunen in de opvoeding van zijn broertjes.

 
  1. cuba 4
  2. suriname 3
  3. los 3
  4. hoyos 3
  5. buurt 3