1. vorige
  2. volgende

Natuurgeweld geen ver-van-me-bed show meer

PARAMARIBO, 8 jul – Voor Suriname mag het fenomeen natuurgeweld niet langer een ver-van-mijn-bed show zijn. Dit stelt Jerry Slijngaard, hoofd van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing, NCCR. De ravage aan de kust de afgelopen dagen en de slachtoffers zouden een teken aan de wand moeten zijn. “We moeten het noodlot niet tarten.”

Het is hoog tijd voor een beleid dat specifiek gericht is op rampenbeheersing. Suriname zal zich beter moeten voorbereiden op wat veel weg heeft van steeds heftiger wordend natuurgeweld. “Feit is, het natuurfenomeen wordt steeds gevaarlijker”, zegt Slijngaard tegenover de Ware Tijd. De schade aan ruim honderd huizen in vooral Nickerie spreekt voor zich. Maar ook in Paramaribo en de rest van de kuststrook hebben rukwinden veel schade aangericht.

Het effect wordt nu opgemaakt. Suriname zou zich echt veel beter moeten voorbereiden. Onder meer is meer controle nodig op de kwaliteit van woningen. Overigens vindt de Meteorologische Dienst dat haar waarschuwingen serieuzer genomen mogen worden. Hoewel de website van de dienst regelmatig het weer voorspelt, wordt er kennelijk geen acht op geslagen. “We hadden de windkracht en zware regens op onze website voorspeld”, zegt diensthoofd Roel Oehlers.

  1. suriname 3
  2. paramaribo 2
  3. natuurgeweld 2
  4. slijngaard 2
  5. rampenbeheersing 2