1. vorige
  2. volgende

Toenemende kritiek op sterfgevallen hadj-stormloop

Een islamitische man in Ahmedabad, India, weent nadat hij heeft gehoord dat zijn familieleden zijn omgekomen bij de stormloop in Mekka, Saudi-Arabië. (Foto: Reuters) Saudi-Arabië ziet zich geconfronteerd met toenemende kritiek op de 717 doden die zijn gevallen tijdens een stormloop in de buurt van de heilige stad Mekka. Bij die stormloop donderdag zijn 863 anderen gewond geraakt. De kritiek vanuit Iran, dat tot nog toe 131 van zijn burgers heeft verloren bij de stormloop, is het grootst.

De hoogste nationale veiligheidsraad van Iran beschuldigt de Saudi’s van “incompetentie” en spoort het land aan om de “verantwoordelijkheid van de doden op zich te nemen.” Nigeria heeft de opmerkingen van de Saudische minister van Volksgezondheid die heeft gezegd dat de pelgrims de instructies niet hebben gevolgd, van de hand gewezen. Onder de doden zijn ook twee Nigerianen. Koning Salman heeft opgedragen een veiligheidsevaluatie te maken van de hadj-bedevaart.

De mensen zijn in donderdagochtend onder de voet gelopen toen twee miljoen pelgrims deelnamen aan het laatste grote ritueel van de hadj. De pelgrims gooien zeven stenen naar pilaren die Jamarat worden genoemd. De pilaren staan op de plaats waar verondersteld wordt dat satan de profeet Abraham heeft verleid.

Met temperaturen rond de 46 graden, kwamen twee immens grote rijen pelgrims haaks op elkaar op een kruispunt in de buurt van de vijf verdiepingen tellende Jamarat-brug in Mina, een grote vallei ongeveer 5 km verwijderd van Mekka. Het incident van donderdag is het dodelijkste tijdens de bedevaart in 25 jaar.Twee weken geleden ging het incident al vooraf aan een andere ramp. Een kraan die was ingestort op de grote moskee in Mekka eiste 109 levens op.

Iran, de regionale rivaal van Saudi-Arabië, heeft het grootste aantal slachtoffers onder de pelgrims. Hij heeft met grote woede gereageerd op de ramp. “Het is een onvermijdelijke feit dat de Saudische regering op dit gebied en over het beheer van de hadj-bedevaart incompetent is geweest. Riyad moet de verantwoordelijkheid aanvaarden," zei de woordvoerder van de hoogste nationale veiligheidsraad van Iran. De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei heeft zijn uitspraak bekrachtigd en zei dat het wanbeheer en oneigenlijke acties van de Saudi’s deze ramp hebben veroorzaakt.

Iran heeft drie dagen van nationale rouw uitgeroepen. Demonstranten marcheerden in Teheran en scandeerden leuzen tegen de regerende al-Saud familie in Saudi-Arabië. Het hoofd van een Iraanse parlementaire commissie voor nationale veiligheid heeft andere islamitische landen opgeroepen om protesten in te dienen tegen de Saudi’s. Het incident kan de relaties tussen de twee landen, die al zijn gespannen door tegengestelde standpunten over het conflict in Syrië en Jemen, verergeren.

  1. iran 5
  2. pelgrims 5
  3. grote 5
  4. stormloop 4
  5. mekka 4