1. vorige
  2. volgende

Verschillende Arabische landen hebben een noodvergadering aangevraagd bij de

NEW YORK - Verschillende Arabische landen hebben een noodvergadering aangevraagd bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vanwege het offensief in Gaza. Dat hebben hun VN-ambassadeurs tegen verslaggevers gezegd. Zij willen dat er onmiddellijk actie wordt ondernomen om een einde te maken aan wat zij de Israëlische 'schandelijke slachting' van Palestijnen noemen. 

De Palestijnse VN-gezant Riyad Mansour en ambassadeurs die spraken namens de 57 lidstaten van de Organisatie van de Islamitische Samenwerking zeiden te verwachten dat de Veiligheidsraad waarschijnlijk snel in een spoedzitting bijeenkomt. Een woordvoerder voor de Rwandese VN-missie zei dat de noodvergadering waarschijnlijk donderdag plaatsvindt. Rwanda bekleedt deze maand het voorzitterschap van de VN.

"Wij willen dat de Veiligheidsraad zijn verantwoordelijkheid neemt en deze agressie tegen ons volk tot een halt roept", aldus Mansour. Hij riep de Veiligheidsraad op een resolutie aan te nemen die de Palestijnse bevolking beschermt en personen die aanvallen uitvoeren verantwoordelijkheid laat afleggen.

De Israëlische VN-ambassadeur Ron Prosor zei dat Jeruzalem Hamas 'via ieder mogelijk kanaal' een staakt-het-vuren heeft aangeboden, maar dat de terreurorganisatie dit geweigerd heeft. "Het is Hamas dat ons in dit conflict heeft gesleept", aldus Prosor.

Het is onwaarschijnlijk dat een resolutie zoals geschetst door Mansour wordt aangenomen. De Veiligheidsraad is sterk verdeeld over Israël en de Palestijnse kwestie. Bovendien heeft een trouwe bondgenoot van Jeruzalem, de Verenigde Staten, vetorecht in de raad. (AP)

Sinds het offensief tegen Gaza dinsdag begon heeft Israël zo'n 560 doelwitten in de Gazastrook aangevallen. In totaal zijn daarbij 41 mensen om het leven gekomen. Vanuit Gaza zijn meer dan honderdzestig raketten op Israël afgeschoten.

  1. veiligheidsraad 5
  2. gaza 3
  3. palestijnse 3
  4. mansour 3
  5. israel 3