1. vorige
  2. volgende

Vishaja Boedjawan is vrijdagavond als eerste uit de derde generatie Bharata

PARAMARIBO - Vishaja Boedjawan is vrijdagavond als eerste uit de derde generatie Bharata Natyam dansers in Suriname ingewijd. Ze heeft haar Arangetram (afstudeerceremonie) in theater Thalia gedaan en is nu bevoegd om de danstraditie voort te zetten en de kunst verantwoord en liefdevol over te dragen.  

Bharata Natyam is één van de oudste danstradities in de wereld en heeft een godsdienstige basis. De dans is ontstaan in tempels en wordt al generaties lang overgedragen van leraar op leerling. Bharata Natyam kenmerkt zich door abstracte en expressieve bewegingen van lichaam, handen, voeten en gezicht.

In Suriname is er na dertien jaar weer een arangetram gehouden. De Bharata Natyama dans is vrij nieuw voor Suriname en werd in 1997 door Madhoerie Jagmohan geïntroduceerd. Onder leiding van haar studeerden in 2001 elf personen af. Het was toen de eerste keer dat er arangetram werd gedaan in Suriname. Namita Ajodhia, die toen tot de groep van elf afgestudeerden behoorde, heeft nu de dans aan Boedjawan overgedragen.

"Voor een guru is het doen van een arangetram door haar leerling vergelijkbaar met het afleveren van een kunststuk, een meesterstuk", zegt ze trots. Ook Jagmohan is blij dat de Bharata Natyam traditie wordt voortgezet. "Ik heb Vishaja zien groeien. Ze is iemand met een schoon hart, daarom danst ze zo mooi." Op vrijdag 18 juli doen drie leerlingen van Jagmohan ook hun arangetram in Thalia.
  1. bharata 5
  2. arangetram 5
  3. natyam 4
  4. suriname 4
  5. dans 3