1. vorige
  2. volgende

High Tea op Surinaamse ambassade Den Haag geslaagd

De politieke betrekkingen tussen Den Haag en Paramaribo mogen sinds het presidentschap van Desi Bouterse bekoeld zijn, op de Surinaamse ambassade in Den Haag zijn er zo nu en dan activiteiten om de relatie met de Nederlandse Surinamers te onderhouden. Zo vond afgelopen zaterdagmiddag in de tuin van de Surinaamse ambassade, de jaarlijkse High Tea van het EZVN plaats, het Etnische Zaken Vrouwennetwerk Nederland.

Zaakgelastigde Chantal Doekhie - ook zij had haar mooiste hoed op - toonde zich een uitstekende gastvrouw en voor de vele aanwezige vrouwen en de enkele mannen voelde het goed op deze warme zaterdagmiddag in Nederland, op Surinaams grondgebied te mogen verkeren. Op het eind van de High Tea gingen alle dames met hoed op de foto.

Netwerken
'Tradities zijn er om in ere te worden gehouden'. Dit is het motto en de drive voor EZVN-voorzitter Maritza Russel om nu voor de zevende keer dit netwerkevenement voor Surinaamse - maar ook andere etnische - zakenvrouwen te organiseren. Oud ambassadeur Urmila Joella had het genoegen om zeven jaar geleden de eerste High Tea te faciliteren. Daarna was het wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA-Den Haag) die een paar jaar achtereen als gastheer optrad.

Het EZVN zorgt altijd voor sponsors ter dekking van kosten. In het officiële programma delen een aantal succesvolle (zaken)vrouwen hun ervaringen met de genodigden. Dit jaar ging het gesprek over uitdagingen en kansen die vrouwen tegenkomen op weg naar de top. Op het eind van het programma is er volop ruimte voor discussie en op aandringen van Maritza moet er vooral genetwerkt worden onder het genot van een drankje en Surinaamse hapjes. Overigens organiseert het EVZN ook een jaarlijkse gala met awards voor etnische zakenvrouwen die een succesvolle prestatie hebben geleverd en anderen tot voorbeeld moeten dienen. Dit gala zal op 10 oktober voor de tiende keer worden georganiseerd. Dan zal de stuwende kracht van het EZVN, Martiza Russel, ook het voorzitterschap overdragen . "Het is mooi geweest en je moet ook aan vernieuwing en verjonging werken". De naam van de nieuwe voorzitter is geheim, betrokkene wordt nu door haar opgeleid.

Gunfactor
Zaakgelastigde Doekhie hield in haar welkomstwoord een pleidooi om structureel te werken aan meer vrouwelijke participatie in politiek, bedrijfsleven en in maatschappelijke geledingen. "Op dit moment heeft de Surinaamse regering slechts één vrouwelijke minister in het team". Maar - zo zei de volgende spreekster Carla Aalse - "je moet het niet alleen maar willen dat meer vrouwen aan de top komen; je moet het ze ook gunnen! ". Aalse is adviseur bij een wervingsbureau dat kandidaten zoekt voor bestuurlijke functies. Dat doet ze ook binnen de Surinaamse of de Antilliaanse gemeenschap. Potentiële kandidaten worden vervolgens met een interne training klaargestoomd om hun werk als bestuurder goed te kunnen uitoefenen. En als je dan de ultieme top hebt bereikt als bestuurder, wat kan je dan allemaal meemaken?

De voorbeelden (valkuilen) schudde Elisa Carter zo uit haar mouw. Ze was lid van de Raad van Bestuur van het Erasmus Medisch Centrum en heeft ook andere bestuurlijke functies vervuld in de gezondheidssector in Maastricht. Een zwarte, krachtige en zelfverzekerde vrouw die met Surinaamse humor de aanwezen voorhield dat je ervan overtuigd moet zijn voor duizend procent te staat achter alles wat je doet of zegt, dat je moet weten wie het met wie doet in je bestuurlijke omgeving (hoe lopen de lijnen en waar zit de macht) en dat je ook het lef moet hebben om mensen te ontslaan als ze belemmerend blijken te werken voor je beleid. "Wel op een nette manier en zeg ze dat het voor hun loopbaanontwikkeling ook goed is". Haar vlammend betoog werd beloond met een minutenlang applaus. Op het eind van de middag ging iedereen met een voldaan gevoel huiswaarts. Vrouwen hebben hun werkervaring openhartig gedeeld en iedereen heeft er wat van opgestoken. Zo'n jaarlijkse High Tea heeft binnen de Surinaamse gemeenschap van vrouwen die aan de weg timmeren, een heel belangrijke maatschappelijke waarde. Jammer dat de sponsor een buitenlandse bedrijf was dat Cofee Coca Cola op de markt brengt. Waarom geen Fernandes softdrink als sponsor? Me dunkt dat er genoeg Surinaamse bedrijven zijn in Nederland die goede sier kunnen maken met sponsoring van deze maatschappelijk heel belangrijke high tea van het EZVN. Afwachten of de nieuwe voorzitter hier werk van gaat maken.

Roy.khemradj@gmail.com
  1. surinaamse 9
  2. high 5
  3. tea 5
  4. ezvn 5
  5. vrouwen 5