1. vorige
  2. volgende

Leningen onbetaalbaar door gedrag bank en cliënt

PARAMARIBO, 15 jul – Leningen die cliënten opnemen blijken vaker achteraf niet te betalen. Cliënten komen tot hooguit drie maanden aflossen. De banken beginnen zo zoetjesaan strenger te worden. De Consumentenkring wijt het euvel aan misbruik.

Misbruik door de algemene banken. Die spelen onbewogen op begerigheid in. “De banken hebben misbruik gemaakt van situaties waar mensen boven hun stand willen leven. Het gaat om mensen die dingen willen kopen, die zij in feite niet kunnen betalen”, zegt voorzitter Albert Alleyne van de Consumentenkring tegenover de Ware Tijd. Mensen nemen meerdere leningen op, soms bij meerdere banken. Uiteindelijk redden ze het niet meer.

De Consumentenkring heeft vaker aan de bel getrokken. “Deze situatie speelt al een tijdje en heeft zich onlangs nog voorgedaan. Wij hebben de zaak bekeken en verschillende brieven geschreven naar de banken met kopieën naar de Centrale Bank van Suriname, om ons misnoegen te uiten. Een reactie bleef echter uit”, aldus Alleyne. Inmiddels begint het erop te lijken dat de banken wat strenger worden. Menige cliënt wordt aan de tand gevoeld bij het aanvragen van een lening.

  1. banken 6
  2. consumentenkring 3
  3. misbruik 3
  4. mensen 3
  5. leningen 2