1. vorige
  2. volgende

Militaire relatie Suriname – Frankrijk succes

PARAMARIBO, 15 jul – De militaire samenwerking tussen Suriname en Frankrijk verloopt succesvol en het wordt alleen maar beter. Dit zei minister Lamure Latour van Defensie bij het afscheid van de Franse militair attaché Thierry Lopez. In de afgelopen drie is de samenwerking verinnigd. Aan beide zijden worden de voordelen gemerkt.

Legermanschappen oefenen in zowel Suriname als Frans Guyana. Dit gebeurt regelmatig. “Uw inspanningen worden zeer gewaardeerd. Dankzij uw inzet is er vooruitgang geboekt met het twinningprogramma tussen Suriname en Frans Guyana. Het komt beide landen ten goede, evenals de samenwerking met Brazilië. U bent een ware vriend van de Surinaamse defensieorganisatie”, zei Latour. Hij ziet de samenwerking verder verbeteren, nu Parijs al een nieuwe militair attaché heeft benoemd.

Lopez vindt ook dat er vooruitgang is geboekt. De Surinaamse onderscheiding die hem is toegekend, wordt dan ook gezien als ‘bewijs van een goede job.’ De trainingen en deelname van militairen aan activiteiten op elkaars nationale feestdagen onderstrepen dit. Een bijzonder moment vindt Lopez de betrokkenheid van het Surinaamse leger in juni 2012. In Frans Guyana werd toen hard opgetreden tegen illegale goudzoekers. Tijdens de operaties verloren twee Franse militairen het leven. “Wij waren tien heel blij met de steun van het Surinaamse leger bij het opsporen van de criminelen.”

  1. samenwerking 4
  2. surinaamse 4
  3. suriname 3
  4. lopez 3
  5. frans 3