1. vorige
  2. volgende

'Sommigen maken misbruik van woningbouwprogramma'

Anwar Hassankhan, commissielid woningbouwprogramma. (Foto: René Gompers) Het woningbouwprogramma van de overheid heeft honderden geholpen aan een eigen huis. Echter wordt door sommige mensen misbruik of helemaal geen gebruik gemaakt van de woningen. De huizen staan leeg, worden evenals de percelen waarop ze staan niet onderhouden of worden verhuurd aan derden. De commissie belast met het woningbouwprogramma gaat na hoe dit tegen te gaan. Van enkelen is het huis ondertussen teruggenomen, deelt commissielid Anwar Hassankhan mee.

Hassankhan heeft de nieuwe eigenaren van huizen te Richelieu, Commewijne toegesproken tijdens de openingsceremonie, zaterdag. Hij hield hen enkele ‘kritische punten’ voor. “Ondanks de nood hoog is, zien we dat sommige begunstigden niet in de huizen gaan wonen. Dat is jammer. De huizen staan onbeheerd. Nu krijg je niet onderhouden percelen bij buren die het wel doen. Dat is niet netjes,” haalt Hassankhan aan. “Daarnaast heb je dat men de huizen verhuurt aan derden. Dit heeft gemaakt dat de ‘screeningsprocedure’ nog strenger is geworden.”

Hassankhan merkt op dat bij elke evaluatie er steeds wantoestanden ontdekt geworden. Maar er zijn ondertussen ook al oplossingen gevonden. “Laten we zeggen dat de mensen heel creatief zijn, ze vinden altijd wat,” merkt hij op. “Daarom hebben wij vijf conceptwetten ingediend. We hopen dat ze gauw goedgekeurd worden waardoor we wettelijk de mensen kunnen aanpakken en om andere gevallen te voorkomen.” De commissie is bezig met een evaluatie om huizen terug te nemen. “Hoeveel er ingetrokken zijn weet ik niet precies. Maar als je het niet nodig hebt terwijl je door de hele procedure bent gegaan, als je niet kan intrekken om wat voor reden dan ook, stel ons op de hoogte. Er zijn genoeg mensen die het wel nodig hebben, er zijn mensen met een hogere nood.”

René Gompers

  1. huizen 6
  2. hassankhan 5
  3. mensen 5
  4. woningbouwprogramma 3
  5. staan 3