De gemiddelde FAO-voedselprijzenindex is in augustus gedaald met 5,2 procent in vergelijking met juli. De maandelijkse index is voor het eerst sinds 2008 zo sterk gedaald. Met deze index worden de maandelijkse veranderingen van de internationale prijzen gemeten door een groep van voedingswaren zoals granen, vlees, zuivelproducten, plantaardige oliën en suiker.
FAO-deskundigen stellen dat de lage grondstofprijzen een 'zegen zijn voor de voedselzekerheid'. Personen die een bepaald product niet konden kopen kunnen dat door de prijsdaling wel.
De voorzitter van de Consumentenkring, Albert Aleyne, vraagt zich af in hoeverre enige invloed van de lage grondstofprijzen merkbaar is in Suriname. Consumenten moeten voordeel hebben aan prijsdaling, maar volgens hem is bekend dat in de winkels in Suriname de prijzen niet altijd naar beneden worden bijgesteld, wanneer wereldmarktprijzen kelderen. Hij blijft zich hierover zorgen maken en zegt dat deze situatie eindelijk moet ophouden. "Consumenten zouden, vooral met de economische omstandigheden in het land, enorm blij zijn indien ze minder zouden hoeven uit te geven voor sommige producten." Alleyne pleit ervoor dat het ministerie van Handel en Industrie (HI) de controle op prijzen opvoert.
Enkele weken geleden hebben twee grote importeurs in gesprek met de krant bevestigd dat de prijzen van sommige producten daadwerkelijk omlaag zijn gegaan, maar niet overal merkt de consument er iets van. De prijzen verschillen van winkel tot winkel.