1. vorige
  2. volgende

Burleson naar acp meeting voor handelsministers


Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie (HI) vertegenwoordigt Suriname van 20 t/m 21 oktober 2015 op de ACP Ministers of Trade Meeting, die in Brussel (België) wordt gehouden.

De HI-minister zal worden bijgestaan door de ambassadeur van Suriname in Brussel, Wilfred Christopher, de waarnemend onderdirecteur van Handel, Yvette Rokadji en Margriet Apinsa, medewerkster op de Surinaamse ambassade te Brussel. Voorafgaand aan deze meeting is er een senior officials vergadering gehouden, die is bijgewoond door Apinsa en Rokadji.

Op de agenda van deze vergadering staan onder meer de stand van zaken met betrekking tot de besluiten van de in juni 2015 gehouden ACP Ministers of Trade meeting, alsook het bepalen van het ACP standpunt voor de tiende WTO ministeriële vergadering, die in december dit jaar in Kenia gehouden zal worden.

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) zijn voornemens om de Doha ontwikkelingsronde in december 2015 af te sluiten. Suriname had daaruit nog enkele preferenties. Minister Burleson zal zowel in CARICOM- als in ACP-verband aangeven dat Suriname deze flexibiliteit als lid van de Caricom en ACP wil behouden.

Daarnaast zal Suriname haar ondersteuning geven aan de uitvoering van de Trade Facilitation (TF) overeenkomst, meldt de afdeling Voorlichting van het ministerie in een persbericht. Trade Faciliation is het vergemakkelijken van internationale handelsprocedures, die belangrijk zijn voor de stroom van goederen in de internationale handel.

Het implementeren van de TF-overeenkomst is voor Suriname belangrijk voor onder andere een snellere afhandeling van goederen in het internationaal verkeer met eventuele verhoging van de overheidsontvangsten. Verbetering van de economie en het imago van doing business, transformatie naar een competitieve economie en verhoging van de exportverdiensten en een gunstig of verbeterd investeringsklimaat zijn ook voordelen van de TF-overeenkomst.

De ACP-ministers zullen ook besprekingen voeren met de EU Commissioner voor handel, Cecilia Malmstrom, en de Directeur-Generaal van de WTO, Roberto Azavedo. Tijdens de vandaag gehouden vergadering hebben de ACP-ministers een declaratie aangenomen ten aanzien van de WTO Doha ontwikkelingsronde. Deze declaratie houdt onder meer in, dat de ACP landen de Doha ontwikkelingsronde graag willen voortzetten en dat ontwikkeling een grote rol moet blijven vervullen. Burleson keert op 25 oktober terug naar Suriname.

  1. acp 8
  2. suriname 7
  3. gehouden 5
  4. handel 4
  5. ministers 4