1. vorige
  2. volgende

In Argentinië zijn zondag de stembussen open gegaan

BUENOS AIRES - In Argentinië zijn zondag de stembussen open gegaan. De Argentijnen kiezen een nieuwe president na twaalf jaar onder leiding van Nestor en Christina Kirchner te hebben gestaan. Dat meldt persbureau AFP. 

De huidige president, Kristina Kirchner, is sinds 2007 president van Argentinië. Voor Kristina Kirchner was haar man, Nestor Kirchner de president van het Zuid-Amerikaanse land. Hij was president van 2003 tot 2007. 

Koploper in de peilingen is de gouverneur Daniel Scioli. Scioli, die in de peilingen ruim veertig procent van de stemmen krijgt, is een aanhanger van het gevoerde beleid van de Kirchners.

Als hij president wordt, zal hij naar verwachting veel van het beleid van de Kirchners in stand houden. De Kirchners stonden bekend om het beschermen van de handel en de werkende klasse. Daarnaast was de sociale zekerheid een belangrijk speerpunt. 

Scioli wil op een aantal punten echter ook veranderingen doorvoeren. Zou zou hij de productiviteit in het land willen verhogen en meer vrije markt en investeringen mogelijk willen maken. 

De belangrijkste tegenstander van Scioli is de burgemeester van Buenos Aires, Maricio Macri. In de peilingen krijgt Macri ruim dertig procent van de stemmen. Hij beoordeelde het beleid van de Kirchners als strijdend en hardhandig en wil een radicaal andere koers gaan varen.

Naast Macri maakt ook een voormalige bondgenoot van de Kirchners, Sergio Massa nog een kans om president te worden. Hij loopt echter wel achter in de peilingen en zou naar verluidt twintig procent van de stemmen krijgen. 

De Argentijnse stembussen sluiten om 18.00 uur lokale tijd. In totaal kunnen ruim 32 miljoen Argentijnen stemmen voor de presidentsverkiezingen. Ook kunnen de Argentijnen tegelijkertijd stemmen voor lokale bestuurders. (NU.nl)

 

 

 
  1. president 7
  2. stemmen 5
  3. kirchners 5
  4. kirchner 4
  5. peilingen 4