1. vorige
  2. volgende

Zwarte condooms voor bezoekers Zomercarnaval

Tijdens de straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam, verspreidt Soa Aids Nederland zwarte condooms onder het aanwezige publiek. Het zwarte condoom ‘Safe Love Making’, met instructies in het Engels, Papiamento en Nederlands, is sinds de lancering begin dit jaar een groot succes onder veel Nederlanders met een niet-westerse achtergrond.

Volgens de organisatie Soa Aids Nederland vinden veel Nederlanders met een Surinaamse, Antilliaanse, Arubaanse en Afrikaanse achtergrond vinden het gebruik van het zwarte condoom prettiger dan dat van reguliere condooms. Dit deel van de bevolking loopt over het algemeen vaker chlamydia, genitale herpes, gonorroe en hiv op. Soa Aids Nederland hoopt dat het zwarte condoom bijdraagt aan meer condoomgebruik en een daling van de soa-overdracht.

“De grotere verspreiding van hiv en soa’s onder etnische minderheden heeft deels te maken met het gebrek aan toegankelijke informatie over veilig vrijen, testen en behandelen. Ook is het taboe op seks met mensen van hetzelfde geslacht vaak groter, en worden hiv en soaps soms opgelopen tijdens een bezoek aan het buitenland, zoals het Caribisch gebied” aldus een programmamedewerker van Soa Aids Nederland.

Bij een op de vijf Nederlanders met een Surinaamse, Antilliaanse, Arubaanse en Afrikaanse achtergrond die zich laat testen bij de soa-poli, wordt één of meerdere soa’s gevonden. Chlamydia, gonorroe en herpes genitales komen meer voor onder Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders.

  1. soa 6
  2. aids 4
  3. nederland 4
  4. zwarte 4
  5. nederlanders 4