1. vorige
  2. volgende

Jimmy Morales gekozen tot president Guatemala

Voormalig tv-komiek Jimmy Morales is verkozen tot de nieuwe president van Guatemala De voormalige televisie-komiek, Jimmy Morales, heeft in de tweede ronde de overwinning van de presidentsverkiezingen in Guatemala opgeëist. Morales die geen regeringservaring heeft, heeft 72% van de kiezers achter zich weten te krijgen.

Voormalige presidentsvrouw Sandra Torres was in de tweede ronde zijn concurrent. Velen zien haar als onderdeel van de impopulaire politieke elite van het land. Nog voordat alle stemmen waren geteld, heeft Torres haar nederlaag toegegeven.

De verkiezingen hebben een maand na het aftreden en de arrestatie van president Otto Perez Molina plaatsgevonden. Molina wordt ervan beschuldigd dat hij een netwerk van corrupte politici en douaneambtenaren leidt. Hij heeft alle betrokkenheid ontkend bij een regeling waarbij ondernemers steekpenningen betaalden om invoerrechten te ontduiken.

Veel kiezers zien Morales als een nieuwe start na de landelijke protesten die Molina dwongen af te treden. “Als president heb ik een mandaat gekregen en het mandaat van de bevolking van Guatemala is om te vechten tegen de corruptie die ons vreet,” sprak Morales na de telling.

De opkomst bij de tweede ronde was laag, ondanks oproepen naar de kiezers om Guatemala te helpen de ernstige politieke crisis te overwinnen. Veel Guatemalteekse kiezers zijn sceptisch over het vermogen van Morales om de diepgewortelde corruptie uit te bannen.

Torres heeft tijdens het presidentschap van haar ex-man Alvaro Colom tussen 2008 en 2012 sociale overheidsprogramma’s uitgevoerd. Morales heeft de kiezers zijn nederige afkomst voorgehouden en vermaakt met grappen uit zijn 14-jarige carrière als tv-komediant. Eén van zijn meest bekende comedy rollen was die van een nutteloze cowboy die door een ongeval president wordt. Morales wordt nu geconfronteerd met een moeilijke taak waarbij zijn National Convergence Front slechts 11 van de 158 zetels in het volgende congres zal hebben. Critici beschuldigen Morales ervan dat hij geen beleidsprogramma en geen team heeft, maar de mogelijkheid heeft om de grieven van de kiezer te exploiteren.

Zijn stijging in de peilingen wordt toegeschreven aan zijn doelgerichtheid de corruptie in de publieke sector aan te vechten. De overheid verdrinkt in de wijdverspreide corruptie. Uit een onderzoek is gebleken dat voormalige president Molina en zijn vicepresident de spil zijn van het douaneschandaal. Beiden ontkennen elke betrokkenheid. Molina is afgezet en zijn presidentiële immuniteit is hem ontnomen. Hij is in september gearresteerd en wacht in de gevangenis zijn proces af.

  1. morales 9
  2. president 5
  3. kiezers 5
  4. molina 5
  5. guatemala 4