1. vorige
  2. volgende

De regering moet met een noodplan voor Para komen om de negatieve effecten van de

PARAMARIBO - De regering moet met een noodplan voor Para komen om de negatieve effecten van de sluiting van de Paranam raffinasderij goed op te vangen. Parlementariër Patrick Kensenhuis (Nationale Democratische Partij) voorspelt een groei van de werkloosheid in het district indien niet tijdig ingegrepen wordt.  

Van de ongeveer zeshonderd vaste krachten van Suralco zijn er plusminus tweehonderd Paranen. Van de twaalfhonderd contractarbeiders die via contractors voor het bauxietbedrijf werken, wonen ongeveer driehonderd in het district.

Ook als Paraan maakt het assembleelid zich zorgen over de toekomst van ook deze mensen. "Met het vertrek van Suralco betekent het dat veel gezinnen in een onzekere situatie komen te zitten voor wat hun toekomst betreft." Kensenhuis vindt dat Para moet transformeren. Bauxiet is geen oplossing meer voor werkgelegenheid voor Paranen. Het district zal naar andere mogelijkheden moeten uitkijken. Kensenhuis noemt in dat kader de agrarische- en toerismesector. Die kunnen volgens hem "enigszins verlichting brengen in deze benarde situatie".

Para moet de kwestie rond het vertrek van Suralco aangrijpen om een doorstart te maken en de andere economische potenties benutten, maar daarvoor heeft het district een "financiële injectie" nodig. Kensenhuis wijst op een belangrijk neveneffect dat werkloosheid met zich kan meebrengen, namelijk armoede, wat weer kan leiden tot vroege schoolverlaters en stijging van de criminaliteit.

Het noodplan moet zich richten op onder meer de versterking van de andere potenties van Para, wat zou moeten leiden tot meer werkgelegenheid.
  1. para 4
  2. kensenhuis 4
  3. district 4
  4. suralco 3
  5. noodplan 2