1. vorige
  2. volgende

Franse achtervolging op Surinaamse bodem illusie

PARAMARIBO,1 apr – Suriname mag Frankrijk dan als de nieuwe Europese partner zien, er zijn van die gebieden die verboden terrein blijven. Zo’n tantalluskwelling is het veiligheidsverdrag dat de twee landen tekenden ruim vijf jaar geleden.

Een deel van het grondgebied van Suriname en Frans Guyana wordt via het verdrag toegankelijk gemaakt. De politie aan beide zijden mag verdachten tot twee kilometer aan de andere zijde vervolgens. Het verdrag is niet geratificeerd onder de regering die ze tekende. En ook nu heeft het er niet veel van dat het zal lukken, de ‘poort naar Europa politiek ten spijt. “Het kan nimmer zo zijn dat een buitenlandse mogendheid het recht heeft om twee kilometer op Surinaams grondgebied beheersdaden uit te voeren”, zegt parlementariër Ronnie Brunswijk (Abop).

Niets veranderd dus sinds toenmalig minister van Justitie & Politie Chandrikapersad Santokhi en Nicolas Sarkozy het verdrag ondertekenden. Brunswijk is en blijft vurig tegen, ook omdat de grondwet geschonden zou worden. Volgens Santokhi is niet bepaald slim om het verdrag niet te bekrachtigen. Suriname heeft bovendien de mogelijkheid aan te geven wat niet lekker zit. “Als men vindt dat delen van het verdrag niet in werking moeten treden, laat men dit kenbaar maken. Als je niet ratificeert, geef je een politiek signaal”, waarschuwt Santokhi.

  1. verdrag 5
  2. suriname 3
  3. santokhi 3
  4. grondgebied 2
  5. politie 2