1. vorige
  2. volgende

Premier Modi: India en Zuid-Amerika hebben diepe band

India en Zuid-Amerika delen een diepe band, vindt de Indiase premier Narendra Modi. Hij heeft dat gezegd bij zijn ontmoeting met de leiders van de Zuid-Amerikaanse landen in de Braziliaanse stad, Brasilia. President Desi Bouterse was er ook bij als voorzitter van de Unasur.

Modi was er in verband met de top van de vijf opkomende economieën, de BRICS-landengroep. Hij heeft Brazilië bedankt voor de mogelijkheid die is geboden om te communiceren met de leiders van de Unasur-landen. “Zuid-Amerika heeft een enorm potentieel. Het is gezegend met onmetelijke hulpbronnen en talent.” De Indiase premier heeft woensdag gesproken met de leiders uit Zuid-Amerika.

Het continent kan volgens hem een belangrijke pijler worden van de wereldeconomie. “In het licht van de economische onzekerheid kan zijn groei van cruciaal belang zijn voor de welvaart in de wereld. In een geglobaliseerde en onderling verbonden wereld is ons lot met elkaar verbonden," zei hij. "We zijn allemaal verbonden, door gedeelde ambities en gemeenschappelijke uitdagingen. We hebben allemaal belang in elkaars succes. Afstand is geen belemmering voor de mogelijkheden. Het isoleert ons ook niet van uitdagingen in andere delen van de wereld." Modi vindt dat we ons moeten verenigen om te zoeken naar snellere groei en nieuwere wegen om welvaart te brengen, om oplossingen te vinden voor de uitdaging van de armoede en om ons milieu te beschermen, en goed gebruik te maken van onze middelen.

De Indiase premier heeft de Unasur-leiders voorgehouden dat schrijvers en dichters als Octavio Paz, Gabriel Garcia Marquez en Pablo Neruda populair zijn in India. “Op dezelfde manier als onze nationale dichter Rabindranath Tagore hier op grote schaal geliefd is.” Hij voegde eraan toe dat Zuid-Amerika ook de thuisbasis is van een groot aantal Indiërs, van wie velen eeuwen geleden kwamen. Generaties later, blijven ze een sterke brug van vriendschap tussen onze naties." Modi zei ook dat zijn thuisstaat Gujarat veel banden heeft met Zuid-Amerika. “Eeuwen geleden vond de ‘Gir’ koe haar weg van Gujarat helemaal naar Brazilië. Vandaag is Gujarat goed voor meer dan de helft van de handel van India met dit prachtige continent."

Modi heeft eerder als eerste minister van Gujarat gesprekken gevoerd met de diverse ambassadeurs van de Latijns-Amerikaanse landen. Daarbij zou de wens zijn geuit om nauwere betrekkingen tussen het continent en India aan te halen.

  1. zuid 6
  2. amerika 5
  3. modi 5
  4. india 4
  5. leiders 4