1. vorige
  2. volgende

‘Overwerkt veiligheidspersoneel is kruitvat’

PARAMARIBO, 21 jul – Overwerkt veiligheidspersoneel kan makkelijker brokken maken. De Bond van Veiligheidsagenten voor Hoogwaardigheidsbekleders, BVH, maakt zich ernstig zorgen. Een recent incident waarbij een militair betrokken was, is alleen maar een bevestiging.

De militair schoot zijn levenspartner dood. Er zou meer aandacht besteed moeten worden aan de psychische kant van de stress op personen die wapens dragen. Het maakt dan niet uit waar die zitten. Politieagenten, militairen, beveiligers van ministers, het risico is even groot. “We moeten de vinger aan de pols houden en zorgen voor meer nazorg”, zegt bondsvoorzitter Erwin Mogenstond tegenover de Ware Tijd. Het is het soort personeel dat lange uren maakt.

Te weinig wordt stil gestaan bij de gevolgen die het allemaal heeft voor het individu. Volgens Morgenstond wordt er ‘roofbouw’ gepleegd op het personeel. Er zouden vaker psychologische testen uitgevoerd moeten worden. Van Morgenstond mag het elk kwartaal. “De gemeenschap vertrouwt ons wapen toe en er moet duidelijkheid zijn over onze gesteldheid.” Bij de verschillende korpsen en het leger zijn de laatste jaren nogal wat gevallen van moord en zelfmoord gemeld.

  1. zorgen 2
  2. militair 2
  3. personeel 2
  4. morgenstond 2
  5. paramaribo 1