1. vorige
  2. volgende

Over het algemeen bestaat er nogal wat taboe rondom kanker

PARAMARIBO - Over het algemeen bestaat er nogal wat taboe rondom kanker. Dit is niet anders bij prostaatkanker en daar wil de Stichting Prostaat Kanker Suriname verandering in brengen. Vanuit zijn eigen ervaring met deze ziekte, kwam voorzitter Chas Warning met het initiatief voor zo’n stichting. “Toen de ziekte tien jaar geleden bij mij ontdekt werd, heb ik de specialist beloofd dat ik me, wanneer ik gestabiliseerd zou zijn, zou inzetten om meer bekendheid te geven aan prostaatkanker.” Het voornaamste doel van de stichting is om de ziekte vanuit een patiëntenperspectief te benaderen.  

Dat maakt haar daarom ook uniek, omdat prostaatkanker over het algemeen vanuit medisch perspectief wordt belicht. Met deze strategie wil zij het taboe daaromheen doorbreken. Op een persconferentie vrijdag in Buitensociëteit Het Park is het bestuur gepresenteerd. Achter de tafel zaten ook bestuursleden van de Prostaat Kanker Sichting.nl uit Nederland, waarmee de Surinaamse evenknie nauw zal samenwerken. Het initiatief voor de nieuwe stichting komt ook nu, omdat november wereldwijd Prostaatkankermaand is. Warning dringt er bij de overheid op aan om een registratiebank op te zetten, zodat er meer inzicht verkregen kan worden in de ziekte en aanpak daarvan. Ook dringt hij er op aan dat patiënten "topzorg" krijgen.

Het is de stichting in elk geval menens om dit bij de verantwoordelijke instanties af te dwingen. Een van de plannen van de stichting is om met specialisten bijeen te komen en de juiste behandelmethoden vast te stellen. Er zijn over de afgelopen periode geen exact bijgehouden cijfers over het aantal personen met prostaatkanker in Suriname. Sinds kort worden gegevens hierover wel bijgehouden. De stichting zal daar ook een bijdrage aan leveren om inzicht te krijgen in het aantal mensen met prostaatkanker. Kees van den Berg, voorzitter van de ProstaatKankerSichting.nl wist te vertellen dat in Nederland per dag 42 personen het slechte nieuws te horen krijgen. Nu lijden 500.000 mannen daar aan prostaatkanker.
  1. stichting 7
  2. prostaatkanker 6
  3. ziekte 4
  4. kanker 3
  5. krijgen 3