1. vorige
  2. volgende

BOG-directeur: “Er is nog steeds geen sprake van Chikungunya epidemie in Suriname”

Hoewel een aantal landen in het Caribisch gebied spreken van een Chikungunya epidemie, zegt Lesley Resida, directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), dat wij in Suriname nog niet over de uitbraak van een epidemie kunnen spreken. Volgens de BOG-directeur is het nog veels te vroeg om over een epidemie te praten. Vooral gezien het feit dat Suriname twee maanden geleden geen enkele Chikungunya gevallen had geregistreerd. Intussen is dit aantal volgens voorlopige cijfers uitgegroeid tot 28 geregistreerde gevallen. Resida, die gisteren na zijn verlof zijn werkzaamheden heeft hervat, geeft aan dat er geen duidelijke vaste regel is met betrekking tot het aantal geregistreerde gevallen die nodig zijn om van een epidemie te spreken. Volgens Resida speelt de grootte van de bevolking hieraan ook een rol, de manier waarop de ziekte zich afspeelt en de manier waarop het aantal ziektegevallen stijgt. Aan al deze criteria moet voldaan worden, voordat er sprake kan zijn van een epidemie.
Afgelopen donderdag hebben gezondheidsfunctionarissen in Puerto Rico ook het noodalarm ingeluid. Volgens de gezondheidsfunctionarissen heeft het eiland meer dan 200 gevallen van besmetting geregistreerd, waardoor volgens hun duidelijk sprake moet zijn van een epidemie. De meeste van deze gevallen waren volgens Gezondheidsminister Ana Rius in de hoofdstad en dichtbij zijnde gebieden geregistreerd. Tot heden heeft het Pan Amerikaanse Gezondheids Organisatie meer dan 354.000 gevallen van Chikungunya in het Caribische Gebied geregistreerd.
Tot op heden is naast Suriname en Puerto Rico het Chikungunya-virus bevestigd in Anguilla, Aruba, Virgin Islands, Dominica, Dominicaanse Republiek, Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, St Barthelemy, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Sint Maarten (Nederlands) en St Martin (Frans gedeelte). In maart is het BOG getraind door Erasmus Laboratorium Rotterdam. Daardoor hoeft er geen materiaal opgestuurd te worden naar Europa om dan pas na vier weken resultaat te krijgen. Dezelfde informatie die geldt voor dengue geldt ook voor Chikungunya. Alle gezondheidswerkers zijn al in kennis gesteld over het Chikungunya-virus. De voorlichting is opgevoerd te Albina en te Zanderij, zei Lesley Resida, directeur van het BOG in een eerder interview. Aan de reisbureaus is ook de nodige instructies doorgespeeld om zo de informatie over te brengen naar de reizigers van en naar het Caribische gebied.

FR

  1. chikungunya 6
  2. epidemie 6
  3. gevallen 6
  4. aantal 4
  5. resida 4