1. vorige
  2. volgende

Maria Internaat heeft eerste Square Foot Garden

De meisjes van het Maria Internaat kunnen voortaan hun landbouwgrond te Saramacca op een moderne manier schoonhouden en groenten en fruit verbouwen. Een deel van de productie zal worden verkocht. Het internaat heeft ook de eerste Square Foot Garden.

Met de land- en tuinbouwgereedschappen en de nieuwe bus die de Staatsolie Foundation for Community Development heeft geschonken, is het agrarisch project van het internaat gegarandeerd. De inwoners van het internaat doen al jaren aan land-en tuinbouw in Saramacca. Met de bus hebben ze geen problemen meer met vervoer.

Met de inkomsten uit de groenten- en fruitteelt zal de bus worden onderhouden. Het internaat heeft zaterdag zijn innovatieve moestuin geopend, de Square Foot Garden. De moestuin bestaat uit platte bakken van ruim één vierkante meter. Op een efficiënte manier zullen de meisjes er groenten en kruiden in verbouwen. In eerste instantie is de oogst bestemd voor het internaat zelf. Eventuele overschotten zullen worden verkocht.

Met dit project zet het Maria Internaat zijn eigentijdse traditie voort die de oprichters, de zusters van Paramaribo, in 1956 begonnen. De Square Foot Garden is tot stand gekomen met steun van het ontwikkelingsprogramma van de Australische overheid.

Nieuw bij de vierkante tuintjes is ook de bemesting. Daarvoor is een visvijver aangelegd met tilapias. De uitwerpselen van de vissen worden gebruikt als mest. Het internaat heeft ook als eerste de Groene Leskist gehad. Loes Trustfull is coördinator van het landelijk programma De Groene Leskist. Ze legt uit dat deze methode moet leiden tot meer milieu- en natuurbewustzijn onder jongeren. “We gaan dit straks ook promoten op scholen. Deze moestuin moet straks een voorbeeld zijn voor iedereen.” In het nieuwe schooljaar krijgen alle lagere scholen een Groene Leskist met materiaal waarmee de leerkrachten van de mediatheken kunnen werken met de kinderen.

  1. internaat 8
  2. groenten 3
  3. square 3
  4. foot 3
  5. garden 3