1. vorige
  2. volgende

Is dit de veiligheid die onze burgers verdienen?

Vier criminelen hebben maandagochtend een echtpaar overvallen in zijn woning aan de Albertlaan in het ressort Uitvlugt. Uit het onderzoek blijkt dat de vrouw (70) omstreeks 06.00 uur wakker werd om te gaan bidden. Zij kon niet te verklaren hoe de daders haar woning hebben betreden. Zij werd gekneveld en haar mond gepropt met een stuk lap. Haar 75-jarige echtgenoot Amradjpersad Radhoe die op dat moment in de bovenverdieping kennelijk lag te slapen, wist niet wat er beneden gaande was. Na de vrouw te hebben gekneveld en mishandeld, hebben de daders de man overrompeld. De man moest slagen aan zijn hoofd incasseren.
Vijay, een kleinzoon, vertelt aan Dagblad Suriname dat de rovers met een metaaldetector op zoek waren naar sieraden. Zijn oma werd gesleurd naar de slaapkamer alwaar haar echtgenoot sliep. Daar werden beiden personen mishandeld en gekneveld. De 75-jarige incasseerde een slag met de kolf van een geweer aan zijn hoofd. Hij ziet er bijzonder toegetakeld uit. De 70-jarige Soerdjwatie Radhoe-Nirmalsingh kreeg een keiharde trap ter hoogte van haar heup. Zij zit nog steeds onder de blauwe plekken. De auto die zij voor haar 70ste verjaardag van haar kinderen had gehad, is meegenomen door de criminelen. Tot nog toe is de auto niet terecht. Met behulp van de metaaldetector hebben de overvallers sieraden ter waarde van Euro 500 meegenomen. Daarnaast zijn bedragen van SRD 9.000 en Euro 500 buit gemaakt. De gehele woning is overhoop gehaald. De hond van het echtpaar was vooraf vergiftigd, waardoor de criminelen ongestoord de woning konden betreden.

Criminaliteit neemt rampzalige vormen aan
De politie registreerde ultimo 2013 in totaal 845 berovingen (diefstal met geweld zonder vuurwapen) en 312 overvallen (diefstallen met vuurwapengeweld). Voor dit jaar zijn er elke dag minstens 4 berovingen, die elke dag breed worden uitgemeten in de media. De criminelen sparen niemand. Ook gisteren werd een 84-jarige mevrouw die voor haar deur fruit verkoopt, beroofd van haar sieraden. Universiteitsstudenten op veldexcursie werden ook overvallen. Het Collectief van Verontruste Ondernemers trekt nu aan de bel en vindt dat het bedrijfsleven betrokken moet worden bij de criminaliteitsbestrijding. De moord op de ondernemers Maarten Lindveld en Hiladhenpersad Baboelal ligt nog vers in het geheugen. Op 21 februari dit jaar trok het Korps Politie Suriname (KPS) zelf aan de bel. In een verklaring gaf het korps toen aan dat de afgelopen drie weken drie personen van het leven zijn beroofd en twee personen zijn overvallen in hun woning waarbij hun ernstige letsel is toegebracht. Daarnaast is een bovengemiddeld aantal genoteerd aan berovingen op straat, waarbij onder andere sieraden, geld en andere kostbare zaken zijn weggenomen. Hierna stelde de politie een nieuwe informatielijn (179) in om de oplossingsgraad te verhogen en om burgers een forum te geven om verdachte personen en situaties eventueel anoniem door te geven. Al deze maatregelen hebben de veiligheid van de individuele burger niet kunnen opkrikken. Het Nationaal Strategisch Veiligheidsplan vangt stof in een lade en het Bureau Nationale Veiligheid is niet bereikbaar. Wie wel bereikbaar is, zijn de onbeschermde burgers in hun woning en op straat.

  1. woning 6
  2. criminelen 4
  3. overvallen 4
  4. jarige 4
  5. sieraden 4