1. vorige
  2. volgende

Rechtbank neemt verweren in zaak Dino Bouterse in behandeling

De preliminaire verweren die het verdedigingsteam van Dino Bouterse indiende bij de rechtbank in New York stonden gisteren op de rol voor behandeling. De hoorzitting stond voor 15.30 uur (lokale tijd) gepland. De verweren houden onder andere in de bevoegdheid van de rechter om kennis te nemen van de nadere toegevoegde klacht inzake terrorisme. De soevereiniteit van Suriname en Panama, waar Bouterse op 29 augustus werd aangehouden, zou geschonden zijn door de werkwijze van de Amerikaanse autoriteiten, stellen de advocaten in hun verweer. Geen van beide landen was op de hoogte gebracht van de ‘under cover’ operatie van de DEA (Amerikaanse Drugsbestrijdingseenheid). Ook zou Panama vanwege verkeerde informatie de uitlevering hebben toegestaan. Aan Panama werd voorgehouden dat de aanwezigheid van Bouterse een gevaar voor het land was, omdat Hezbollah hem zou komen bevrijden.
Bouterse werd na zijn arrestatie uitgeleverd aan de Verenigde Staten, die hem beschuldigen van drugs- en wapenhandel. De aanklacht werd op 7 november uitgebreid met de verdenking dat hij wilde samenwerken met de Libanese terroristische organisatie Hezbollah. Omdat het bewijs daarvoor pas later is toegevoegd, mag Bouterse hiervoor volgens zijn advocaten niet worden aangeklaagd. De verdediging vraagt dat de openbare aanklager, Preet Bharara, niet ontvankelijk wordt verklaard voor de aanklachten over terrorisme.
De advocaten vragen ook uitsluiting van de verklaringen die Bouterse na zijn arrestatie heeft afgelegd, omdat ze op een ‘dwangmatige’ manier zouden zijn verkregen. Aan Bouterse was toen niet medegedeeld waarvoor hij was aangehouden. Ook was hij gedurende zijn transport naar de VS continu geboeid. In de zaak tegen Dino Bouterse worden er voorbereidingen getroffen om getuigen te horen. Een der topgetuigen van de openbare aanklager is Shaheed Roger Khan. Roger Khan is door de Amerikaanse justitie veroordeeld tot 40 celstraf voor wapen- en drugshandel. In de zaak contra Dino Bouterse zal hij optreden als getuige. Verwacht wordt dat hij detailzaken naar voren zal brengen over de betrokkenheid van Dino Bouterse en vader Desi Bouterse in criminele activiteiten.
Op 15 juni 2006 maakte de toenmalige minister van Justitie en Politie bekend dat Shaheed Roger Khan samen met 3 andere criminelen uit Guyana was aangehouden voor de handel in 213 kg cocaïne. Twee weken later werd hij via de Johan Adolf Pengel Luchthaven teruggevlogen naar Trinidad. Aldaar werd hij overhandigd aan Trinidadiaanse immigratieautoriteiten. Khan werd uitgezet uit Suriname vanwege zijn banden met de criminele wereld en het feit dat hij een gevaar vormde voor de Surinaamse rechtsorde. De Trinidadiaanse autoriteiten leverden Khan toen uit aan de Amerikaanse autoriteiten. Binnen 24 uur na zijn uitzetting uit Suriname werd Khan voorgeleid voor de Brooklyn rechtbank in New York, waarbij hem samenspanning tot de import van cocaïne werd ten laste gelegd. Later kwam hier nog wapenhandel en intimidatie van getuigen bij.

  1. bouterse 11
  2. khan 6
  3. dino 4
  4. amerikaanse 4
  5. suriname 3